Медия без
политическа реклама

Проверките на пътищата повдигнаха неудобни въпроси към министъра

Цеков пази пробите с "изядения" асфалт в кабинета си, вместо да ги прати в прокуратурата

Проби - много, последствия - никаква.
ЕЦТП
Проби - много, последствия - никаква.

Вече няколко месеца напразно чакаме да удари часът на истината за пробите от важни шосета, показващи, че строителите са правили икономии от битум и асфалт. Служебният регионален министър Иван Шишков взриви публиката преди месеци, като показа "извадки" от ключови пътни отсечки с драстични отклонения и от строителните норми, и от техническите проекти.

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков направи нови шокиращи разкрития за качеството на пътното строителство в България.

Последва порой от критики, че ядките са иззети не по правилата, че информацията е манипулативна и че арх. Шишков просто си прави реклама с ефектни акции.

Към хора на критиците към бившия министър и пробовземането се присъедини и сегашният - Андрей Цеков. В интервю за Нова тв той обясни, че пробите, взимани през последната година от участъци от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“ и от Северната скоростна тангента, са единични, не са извършени по утвърдената методика и не могат да се използват за генерални заключения за цялостното състояние на пътната настилка. 

"Безспорно при въпросните проби е констатирана намалена дебелина на пътната конструкция. Дали това е вярно за целите пътни участъци, не мога да кажа, защото не са направени тестове по методиката на Института за пътища и мостове (ИПМ), която трябва да се прилага в случая", подчерта Цеков. Освен това пробите били взети от пътни отсечки, за които гаранционният срок вече е изтекъл – т.е. държавата не може да има претенции спрямо изпълнителя. Тези ядки се намират и в момента в моя кабинет", обяви министърът. 

На изказванията на Цеков реагира не ексминистърът Шишков, а известно гражданско сдружение - Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП). Експертите на ЕЦТП, които също са тествали различни отсечки, зададоха пет въпроса на настоящия ресорен министър, с които косвено го обвиняват, че замита очевадни нарушения, а може би и престъпления. 

От евроцентъра питат:

1. Защо пробите, предоставени от ЕЦТП на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, стоят в кабинета на министъра (както той сам твърди - добре описани), а не са предадени на прокурор. 

2. Ще предаде ли изобщо министърът ядките на някоя прокуратура - българската, европейската или и двете? 

3. Прави ли разлика министър Цеков между гаранционен срок и невложени изобщо материали (ако фирмата хикс е взела пари от държавата за 22 см алфалт, а е вложила само 15 см, как се нарича това и какво значение имат гаранционният срок, бел. ред.)?

Около 100 км от тези участъци, на които служебният министър Шишков и експерти извършиха проверките на “Хемус”, “Марица”, “Тракия” и Северната скоростна тангента, ще трябва да им се направят ремонти. Това ще струва на държавата около 500 млн. лева.

4. Обслужва ли министър Цеков нечии бизнес интереси, например на строителни фирми, като отрича изследвания на лицензирани в ЕС лаборатории, а се доверява на ИПМ - ведомствена лаборатория, пряко подчинена на АПИ и МРРБ, която дори не е акредитирана според изискванията на ЕС да извършва подобни измервания?

5. В интервюто си министърът казва, че планира нови обследвания, с взимане на проби през 10 м. Колко километра автомагистрали и първокласни скоростни пътища, които са в гаранция, ще бъдат изследвани за месец от ИПМ с взимане на ядки през 10 метра, питат още от ЕЦТП. 

 

Екшън план

Министър Цеков се похвали, че готви нов план за действие:  

"МРРБ и АПИ правят график за проверки по магистрали и скоростни пътища, които ще стартират до месец. Приоритетно ще се обследват участъци в гаранционен срок, тъй като за тях строителите носят отговорност към момента. За повече оперативност и прецизност в работата ще се използват георадарни уреди и скенер за равнинност. При наличие на индикации за намалена дебелина на пътната конструкция ще бъдат направени и допълнителни изпитания и проби, в т.ч. чрез серии от шурфове и тестове за носимоспособност.

 

Още съмнения

Преди месеци от друга неправителствена организация - Института за пътна безопасност, обясниха защо се съмняват в пробите, взети под егидата на Иван Шишков, като обявиха, че ще направят собствено изследване на Северната скоростна тангента в София с георадар - технология, позволяваща да се види целият профил на трасето, всички пластове на пътя, дебелината им и дали някъде има пропадания или други проблеми. Те коментираха, че поръчаното от Шишков обследване е подобно, но бусът, който го прави, нямал инсталиран георадар, който да събира данни, а само сензори, които указват има ли неравности по пътя, като тази информация, макар и полезна, е крайно недостатъчна.

И така, след серия взети проби, използвани различни техники и технологии и обещания за предстоящи нови обследвания темата за качеството на пътното строителство и за нарушенията остава все така гореща и отворена. И отговорни и виновни за окаяното състояние на шосетата все така няма. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Андрей Цеков, магистрала

Още по темата