Quantcast

Медия без
политическа реклама

Провали се поредна емисия на МФ за набиране на дълг

25 Окт. 2022
Илияна Кирилова

За втори път тази година финансовото министерство се отказа да пласира държавни ценни книжа на вътрешния пазар. Причината е прекалено висока лихва, която предлагат инвеститорите.

Вчерашният аукцион за 200 млн. лв. 3.5-годишно ДЦК е канцелиран заради изключително висока поискана доходност - 5.8%, заяви днес в парламента служебният финансов министър Росица Велкова. "Необходима ни е ликвидност, но не на всяка цена", каза тя пред депутатите.

Велкова обясни, че отдалечаването на България от перспективата през 2024 г. да влезе в еврозоната, ще правят цената дълга за страната ни все по-висок. Финансовото министерство трябва да осигури финансиране за 5.4 млрд. лв. бюджетен дефицит в края на тази година. През годината страната ни вече тегли заеми за около 7 мрлд. лв., от които 3 млрд. отидоха за погасяване на стар дълг. Останалите изтеглени средства са във Фискалния резерв. Таванът нов дълг, който законът ни позволява да направим тази година, е 10.3 млрд. лв.

Днес в парламента служебният финансов министър отговоря на въпроси на депутатите за проектобюджета за догодина и състоянието на дълга.

Изненадващо служебният финансов минисър Росица Велкова обяви в парламента, че кабинетът на Гълъб Донев няма да внесе законопроект на бюджета за следващата година.

 

Още по темата