Quantcast
Фирми ще получават бонуси, ако използват одобрен от НАП софтуер | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Фирми ще получават бонуси, ако използват одобрен от НАП софтуер

Финансовото министерство предлага компромисен вариант за наредбата за касовите апарати
Обновена
28 614
 Илияна Кирилова

Фирми ще получават бонуси, ако използват одобрен от НАП софтуер за управление на продажбите. Това предвижда последният вариант на промени в Закона за ДДС във връзка с обещаното от правителството облекчаване на печалната Наредба 18 за касовите апарати и премахване на изискванията за т.нар. СУПТО. Промените в закона днес бяха гласувани на първо четене от бюджетната комисия в парламента.

Още като встъпи в длъжност през юли финансовият министър Кирил Ананиев обеща да премахне сложната регулация, която вече втора година тормози бизнеса. В първоначалния вариант на законовите промени, публикувани за обществено обсъждане, текстовете, които задължават фирмите да използват само одобрен от НАП софтуер за продажби, бяха отменени. Тогава от министерството на финансите обясниха, че се съгласяват с множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса особено в условията на пандемията от COVID-19.

Сега внесените в Народното събрание поправки показват, че все пак изисквания за софтуера ще има. От финансовото министерство се оправдават с големия брой фирми, които вече са инвестирали в привеждането на софтуерите си според тези изисквания и ги използват в търговските обекти. Затова не трябвало да се обезсмилят разходите на добросъвестните търговци.

Производители и разпространители вече няма да са задължени да декларират пред НАП всеки софтуер за продажби и съответно да получат одобрение. Те може да правят това по желание. В същото време НАП ще поддържа регистър със софтуери за продажби, които отговорят на изискванията на Наредба 18, като търговците може да избират от тях.

За да стимулират ползването на тези софтуери, НАП обещава на фирмите, които ги внедрят, по-бързо възстановяване на данъчния кредит и ускорена амортизация на софтуера и хардуера. 

Освен това в Закона за ДДС специално е разписано, че ако такъв търговец бъде хванат за първи път да не издава касови бележки, той няма да бъде санкциониран със запечатване на търговския обект за срок до 30 дни.

В същото веме, ако търговец, избрал СУПТО от списъка на НАП, но инсталирал друг софтуер, ще бъде санкциониран с глоба от 5000 до 10 000 лв. и обектът му да бъде временно затворен.

От опозицията определиха насърчителния подход да се използва одобрен от НАП софтуер като несериозен. „Накарахте фирмите да инвестират милиони и сега ще ги похвалите публично, че са се прецакали. В същото време тези, които не приведоха дейността си спрямо наредбата, сега много се смеят и пестят солидни разходи“, каза депутатът от БСП Румен Гечев. 

Ключови думи:

Наредба 18, СУПТО, софтуер
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът отмени разпоредби в печалната наредба за касовите апарати

21.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

2401 7
9% ДДС за храната за вкъщи влиза в сила още от 1 декември

19.11.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

904 5
БСП: МФ налага дискриминационни бонуси за търговци

05.11.2020

1060 1

Коментари

ivanko77

Даааам, нормална ситуация, която беше предвидима. Всичко това се случва, защото никой не иска да спази закона и да се пишат нормативни документи след оценка и след консултации, а не да се налагат административно. Ако бяха го направили стъпка по стъпка, сектор по сектор, нямаше да има грижи, но не, трябваше да се прави на тук и изведнъж, а после се оправяйте. 

Aleksandar Kostov
снимка на Aleksandar Kostov

Най добре е или да се изпълни докрай плана по промените в Н-18 ,или да се отменят и да се поеме отговорност включително и материална или финансова за негативните последици  за фирмите резултат  от не  реализираните планове на НАП(държавата) ...и няколко човека задължително да потъркат нар-а...година... две...

Светлоносец
снимка на Светлоносец

След като задължиха през 2019г. 400000 фирми да купят нови касови апарати по 500 лв., т.е. стимолираха 4 фирми производители на касови апарати с 200 млн лв., което е своеобразен данък или рекет за данакоплодците и фирмите. След това се ОПИТАХА ДА ЗАДЪЛЖАТ ПОНЕ 200 000 ТЪРГОВЦИ ДА ПЛАТЯТ ПО 2000 лв. за СУПТО, резторантьорите скочиха и тази глупост спря. Втория основен въпроз, след този своеобразен държавен рекет от 200 млн. лв., кой настояваше за тази промяна на законодателството. Първия беше Владислав Горанов, втория Васил Панов, третия Пламен Димитров и Галя Димитрова. Първите двама очевидно са се облагодетелствали от контрола на хазарта, най вероятно не само от Черепа, вторите двама са в неформално семейни отношения, но всичките тези четерима са виновни за НАП линк, този рекет над обществото /от 200 млн, несъбрани 30 млрд лв за последните 30г. и невидяли 700 млн такса на Черепа/ и поръчковите ревизии. Последните двама още са шефове на НАП, а всичките са за затвора. 

Влез или се регистрирай за да коментираш