Медия без
политическа реклама

Правителството още умува мерките за директна подкрепа на фирмите

Помощта ще бъде процент от оборотите, ще включим и НАП, а после европрограмите ще възстановят парите, обяви министърът на икономиката

30 Ноем. 2020

Затворените повторно заради COVID-пандемията бизнеси още чакат от правителството да съобщи какви конкретни мерки за подкрепа ще предприеме.

На проведеното днес работно съвещание на правителството министърът на икономиката Лъчезар Борисов отново повтори това, което заяви и миналата седмица - подкрепата ще бъде процент от оборота на затворените фирми, който ще се конкретизира с работодателските организации. 

Новата мярка за подкрепа на бизнеса ще бъде обявена през тази седмица, каза министър Борисов. Вероятно това ще стане в сряда, когато е редовното правителствено заседание.

„Използваме иновативен подход – за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса“, посочи министър Борисов. И увери премиера, че процедурата ще бъде бърза като в рамките на седмица фирмите ще подават документи, а в подобен срок правителството ще отговори със средства от НАП, които в последствие ще бъдат възстановени от ОП "Иновации и конкурентоспособност. 

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата, посочи Дончев.

Още преди две седмици браншовите организации на хотелиери, ресторантьори, търговци на дребно в моловете, туроператори, собственици на фитнес-зали, както и четирите националнопредставителни работодателски организации поискаха едновременно с локдауна от 27 ноември правителството да обяви и мерки, с които да бъдат подпомогнати конкретно фирмите. От днес може вече да се кандидатства за помощта за работници от 24 лв. за всеки от дните, в които те са в неплатен отпуск заради новите ограничения. Работодателите обаче очакват и самите те да получат финансиране, за да посрещнат неотложните фирмени разходи, защото в противен случай очакват масови фалити.

Бизнесът например настоява всички фирми със спад на оборота си от най-малко 30% спрямо същия период на 2019 г. да получат помощ за покриване на фиксираните (постоянни) разходи. Други собственици на затворени търговски обекти поискаха да им бъдат изплатени компенсации за времето на локдаун като процент на оборотите от миналата година за съответните месеци. Според ресторантьорите този процент трябва да 80%, според фитнес залите - 60%. Наред с това исканията на работодателите са и за отлагане на данъчни и осигурителни задължения, както и за опрощаване на такса битови отпадъци и други такси за периода, в който не работят.

В събота министърът на финансите Кирил Ананиев категорично се обяви против ново отлагане на плащането или опрощаване на данъчни задължения и осигуровки от фирмите. "Няма да се съкратят сроковете по възстановяването на ДДС, нито ще се махнат авансовите вноски по данъците. Няма да бъдат намалени лицензионните такси на фирмите, които са затворени заради кризата с корона вируса", заяви Ананиев пред Дарик радио. 

МФ е категорично против да има ново отлагане на плащането или опрощаване на данъчни задължения и осигуровки от фирмите. Няма да се съкратят сроковете по възстановяването на ДДС, нито ще се махнат авансовите вноски по данъците.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата