Медия без
политическа реклама

По-високите данъчни облекчения за деца ще се ползват през 2022 г.

26 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Депутатите окончателно приеха по-високи данъчни отстъпки за семействата с деца, които обаче ще се прилагат само за доходите, получени през 2021 г. Така данъчното облекчение ще се усети чак през 2022 г., след подаване на годишната данъчна декларация.

Новата преференция гласи, че от данъчната основа ще се приспадат 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две и 13500 лв. за три и повече деца. Така на практика един от двамата родители ще може да намали налога си съответно с 450 лв., 900 лв. или 1350 лв. 

Данъчната отстъпка бе предложена от ГЕРБ и Обединени патриоти, след като управляващата коалиция се отказа от намерението си всички деца да получават месечни добавки от 50 лв., независимо от доходите на родителите.

Миналата седмица, когато бюджетната комисия прие изненадващо новото данъчно облекчение, депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов твърдеше, че то ще се почувства още през 2021 г. след подаването на годишните данъчни декларации за доходите от 2020 г. Впоследствие се оказа, че не може със задна дата да се прави подобна данъчна промяна.

Идеята е и работещите родители с по-високи доходи да получават подкрепа от държавата. В момента данъчната отстъпка за дете е символична - 20 лв. отбив от данъка. Тя ще действа и догодина, когато се подават данъчните декларации за доходите от 2020 г. За родителите, които са само на трудов договор и не подават данъчни декларации, отстъпката ще може да се ползва чрез работодателя.

Надя Клисурска от БСП обърна внимание, че това облекчение за семействата е единствено за данъчната 2021 г. и трябва да бъде законово уредено трайно. "За голямо съжаление и българските деца са заложник на държавната подкрепа в изборната година", каза Клисурска.

Мнозинството в залата отхвърли предложението на БСП за месечна субсидия в размер на една минимална работна заплата заедно с осигуровките за свободните професии, едноличните търговци и всички самоосигуряващи се, които не може да упражняват дейности заради ограничителните COVID-мерки. "Тази група данъкоплатци са най-ощетени. Те няма да може да се възползват от обещаните 24 лв. на ден, нито от помощта за родители в неплатен отпуск за гледане на дете", посочи депутатът от БСП Надя Клисурска.

Депутатите гласуваха и трета по ред актуализация на бюджета за тази година. С нея дефицитът за 2020 г. далеч ще надхвърли заложените 3,5 млрд. лв. и ще достигне 5,2 млрд. лв. Причините са по-ниски с близо 900 млн. лв. приходи от планираните и нараснали разходи във връзка с коронакризата.

Очакваното неизпълнение на приходната част на тазгодишния бюджет се дължи основно на неданъчните постъпления. COVID-пандемията отлага плащането на първоначалното концесионно възнаграждение от "Летище София" в размер на 660 млн. лв. Няма да постъпят в пълен размер и очакваните приходи от тол-такси. За цялата година се очаква те да са едва под 25% от планираните 450 млн. лв. Донякъде този недостиг ще бъде компенсиран от преизпълнение на винетните такси с 89 млн. лв. 

В актуализираните разходи обаче са включени допълнителни 841 млн. лв. до края на годината за пътища и магистрали. Освен това то дава карт бланш на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова да подписва договори за над 2 млрд. лв., които ще бъдат плащани от следващия кабинет.

Сред планираните допълнително харчове за пътища са ремонти и авансови плащания на вече извършени дейности по магистрали "Струма", "Тракия", "Хемус" и "Люлин", „Калотина-Софийски околовръстен път“, укрепване на свлачища.

 

Още по темата