Медия без
политическа реклама

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи с канадски уран

Компанията Cameco се похвали, че е подписала 10-годишен договор за България

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй"

Канадската корпорация „Камеко“ (Cameco) обяви, че е подписала  10-годишен договор за доставка на ядрено гориво за България. От съобщение на сайта на компанията става ясно, че става дума конкретно за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

Компанията, която е сред най-големите световни производители на уран и ядрено гориво, посочва, че през следващите 10 години - до 2033 г. ще доставя  "естествен уранов хексафлуорид, (UF6) за нуждите на българската централа.  Подписаното споразумение,  което има срок на действие до 2033 г., е за приблизително  2,2 милиона килограма UF6, равни на около  5.7 млн. паунда уранов концентрат.

„Това е първото ни споразумение за доставка на гориво за ядрения енергиен сектор на България, коментира президентът на Cameco Тим Гицел на офциалната страница на компанията.

От информацията на Cameco не става ясно кой точно е партньор по договора. България вече има споразумение с шведското поделение на щатската Westinghouse за зареждане на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй". В края на миналата година Cameco обяви, че заедно с Brookfield Renewable се готви да придобие компанията майка Westinghouse Electric Company.  

За Шести блок пък доставчикът ще е френската "Фраматом", като така България се стреми да се еманципира от зависимостта си от руските компании в ядрената енергетика.

АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция" подписаха днес договор за доставката на ядрено гориво за срок от 10 години, предаде БГНЕС.

Алианс

Преди дни става известно, че Великобритания, Франция, САЩ, Канада и Япония са създали съюз за разработване на общи вериги на доставка на ядрено гориво. Новината бе съобщена на срещата на Г-7 в японския град Сапоро. Целта  на алианса е да изтласка Русия от световния пазар на ядрена енергия, съобщи британският отдел по енергийна сигурност и постигане на въглеродна неутралност, предаде БТА.

"Великобритания е в самия център на глобалните усилия за подкрепа на Украйна, разгромяване на руския президент Владимир Путин и гарантиране, че нито той, нито някой друг като него ще може някога да мисли отново, че може да изнудва света с енергията си", заяви британският министър на енергийната сигурност Грант Шапс. "Това е следващата жизненоважна стъпка, обединяване с други страни, за да покажем на Путин, че Русия вече не е добре дошла, както и за укрепване на глобалната ни енергийна сигурност чрез използване на надеждни международни доставки на ядрено гориво от сигурни и безопасни източници", добави той.

 

От архивите

Интересен детайл е, че преди доста години канадците проявяваха интерес към рестартиране на уранодобива в България. През 2006 г. тогавашният президент на Cameco Джералд Гранди се срещна с българския енергиен министър Румен Овчаров, за да обсъдят тази тема, както и евентуално стратегическо партньорство в изграждането на АЕЦ "Белене". По груби оценки залежите на уран в България са около 12 хиляди тона, достатъчни за ядрената ни енергетика за 20-30 години, обясни тогава Овчаров, като припомни, че урановите рудници бяха затворени с правителствено решение от 1992 г.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата