Медия без
политическа реклама

За 20 минути НС одобри договор със САЩ за нова АЕЦ

Опозицията се обади, че се нарушават правилата за конкурентност и прозрачност, и с това обсъждането приключи

22 Март 2024Обновена
Енергийните "спецове" на ГЕРБ-СДС и ДПС Делян Добрев (вдясно) и Рамадан Аталай (вляво) не намериха за нужно да защитят и аргументират споразумението.
БГНЕС
Енергийните "спецове" на ГЕРБ-СДС и ДПС Делян Добрев (вдясно) и Рамадан Аталай (вляво) не намериха за нужно да защитят и аргументират споразумението.

За невероятно кратко време и без никакъв дебат Народното събрание одобри окончателно тази сутрин споразумение за сътрудничество, сключено между българското и американското правителство, по проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Това стана с гласовете на 161 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. За отбелязване е, че жестоко скараните гербери и десни бяха единни в този случай. Поддръжниците на споразумението не се обадиха нито веднъж, за да обяснят и аргументират подкрепата си за него. Липсваше и енергийният министър в оставка Румен Радев. Опозицията в лицето на "Възраждане" и БСП направи вял опит за съпротива, но бързо се отказа. Така цялата процедура, по която парламентът одобри договора, засягащ проект за десетки милиарди долари, продължи около двадесетина минути.

Миналата година управляващите решиха, че новите 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат снабдени с реактори от типа АР1000 на компанията "Уестингхаус" със седалище в САЩ. Направиха го без конкурс, като просто посочиха тази компания. Каква ще бъде цената на проекта, остава тайна - в публичното пространство се носят суми от 15 до 50 милиарда евро. През февруари т.г. парламентът одобри решение, с което определи южнокорейската компания "Хюндай" за строител на реакторите. Така отново политиците директно определиха изпълнителя, без оглед на правилата за конкуренция. Като основание беше използван доклад на българската проектна компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", в който се твърдеше, че само "Хюндай" отговаря напълно на критериите за инженерно-технически и строителен опит, икономически и финансов капацитет.

Паралелно с това протича историята на споразумението, което беше одобрено днес. На 12 януари м.г. парламентът възложи на правителството да проведе преговори с Вашингтон за сключване на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР1000. Настоящият парламент прие решение на 18 декември 2023 г., с което задължи енергийния министър да направи всичко необходимо в срок до 31 март т.г., за да се вземе решение по Закона за безопасно използване на ядрената енергия за изграждане на 7-и блок на площадка № 2 на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР1000. Крайният резултат беше сключването на споразумението със САЩ, с което се предвижда да се засили сътрудничеството между двете страни по проекта.

Както "Сега" писа, договорът съдържа смущаващи текстове. В него се говори за изключения от общите правила за обществените поръчки; "препоръчва" се България да работи с предимство с щатски компании по ядрените си програми; ангажира се определена банка - американската Ексимбанк; съдържа се намек, че страната ни може да се развива като "хранилище" за отработило ядрено гориво.

От "Възраждане" днес напомниха, че изборът на ядрена технология и строител на реакторите е направен без да се отчитат правилата за конкурентност и прозрачност, както и че се заобикаля Законът за обществените поръчки. Депутатът от партията Коста Стоянов посочи, че ГЕРБ и ДПС се опитват да прокарат промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, които целят да се издаде разрешение за строеж на новите мощности още на етапа на идеен проект. Това, по думите му, означава, че това е сериозна предпоставка за увеличаване на стойността на строежа, тъй като проектните документи ще се изработват в хода на строителството.

Борислав Гуцанов от БСП директно обяви одобряването на споразумението за "мафиотско решение" и прогнозира, че проектът ще се превърне в "черна дупка, в която парите ще потънат и дори няма да бъде изградена ядрена мощност". Съпартиецът му Румен Гечев посочи, че "Уестингхаус" всъщност е канадска собственост, и не може да разчита на подкрепа от американското правителство, и затова не разбира защо се сключва подобно споразумение.

Политическите сили, които подкрепят договора, запазиха пълно мълчание и не се защитиха по никакъв начин. Всъщност, единственият от тях, който говори от трибуната, беше шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) - колкото да прочете доклада на комисията си по споразумението.

САГАТА С АЕЦ "БЕЛЕНЕ" ПРИКЛЮЧВА

Украйна се надява да подпише през юни споразумение с България за закупуване на двата ядрени реактора за непостроената АЕЦ "Белене", за да компенсира загубите си, след като Русия превзе Запорожката АЕЦ, която е с шест реактора, заяви в интервю за Ройтерс ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом" Петро Котин.

Двата реактора ще бъдат монтирани в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна и ще бъдат с произведено в Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, поясни Котин.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

АЕЦ "Козлодуй"

Още по темата