Медия без
политическа реклама

Нов министър връща старите тол такси за тирове и автобуси

Христо Алексиев обещал на превозвачите по-висока тарифа за транзитния трафик и безплатни второкласни шосета

04 Авг. 2022ОбновенаВАСИЛ НАНЧЕВ
Илияна Кирилова

До седмица ще се предприемат мерки за намаление на тол-таксите за превозвачите, работещи основно на българския пазар, а част от второкласните пътища ще останат безплатни. По-малкото приходи ще бъдат компенсирани от нарастване на пътните такси за транзитния трафик. Това обяви на брифинг след среща с представители на превозвачите служебният транспортен министър Христо Алексиев.

"Можем да доведем до по-високо таксуване на транзитния трафик през България и по-облекчени тарифи за родните превозвачи", каза той и уточни, че за целта трябва да бъдат направени съответните изчисления. По думите това ще стане до няколко седмици. На въпрос за „Сега“ относно обхвата на тол системата министърът поясни, че платени ще останат само държавните второкласни шосета, по които има транзитен през страната трафик.

"Смятам, че транспортът беше неглижиран и затова създаде много високи разходи. Те директно се отразяват върху всяка една суровина, стока и услуга. Затова задължително търсим стопиране на инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение", категоричен беше Алексиев. Той обърна внимание и на факта, че у нас заради различни фактори инфлацията е почти 2 пъти по-висока, отколкото в останалите страни от ЕС. Според него този ръст е породен от грешни публични политики и нерегламентирани схеми, които той обаче не назова конкретно.

Правителството на Кирил Петков одобри нова тарифа, предвиждаща повишение за 1 януари 2023 г. за всички превозни средства над ,.5 т. Наред с това всички второкласни пътища трябваше да станат платени. Това предизвика силно недоволство и протести от страна на превозвачите. Обещанието на новия транспортен министър да има различни, по-високи такси за транзитния трафик, крие рискове. Подобно разграничаване на превозвачите е дискриминационно и България може да си навлече наказателна процедура от ЕК.

Днес Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи изрази задоволство от възстановяването на диалога с държавата и добави, че браншът е поискал кадрови промени в някои служби, подопечни на транспортния министър, като например автомобилната администрация. От бранша ще предложат мерки, свързани с цените на тол системата, отстъпки, като в Европа, преференции за българските и чужди превозвачи, горивата.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи изрази недоволство от несправедливото разпределение на 20 млн. лв. помощи за пътния автотранспорт. "Не целим да ощетим държавния бюджет посредством плащането на тол системата или изваждане на някакво направление от нея. Напротив - целта е именно да няма инфлационни процеси", поясни идеята си тя.

В качеството си на вицепремиер, отговарящ за енергетиката Христо Алексиев коментира и проблемите с природния газ. На въпрос на „Сега“ дали обявяването на нов търг за доставки на втечнен газ от страна на „Булгаргаз“ ще доведе до отказ от поръчката за американските танкери, той отговори, че нямало договор за такива танкери. „Има оферта само за 3 за тази година, а другите 4 са, да кажем, индикативни. Офертата също се анализира, но притеснителното е състоянието на „Булгаргаз“, което е изключително тежко. И от гледна точка на налични финанси, и на гарантиране на парични потоци“, каза той и добави, че по този начин, може да има и 50 танкера, но да няма кой да ги плати.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?