Медия без
политическа реклама

Най-високата средна заплата в страната е в Челопеч

Малки общини с голям индустриален работодател изпреварват София по размер на възнагражденията

06 Апр. 2023

Малки общини с голям индустриален работодател за поредна година оглавяват класацията на най-високите средни работни заплата в страната. На първо място е община Челопеч, където дейност развива златодобивното предприятие на канадската "Дънди прешъс металс". Следват Козлодуй с атомната централа, Пирдоп с медната рафинерия, Раднево с мини "Марица изток" и тецовете, Девня заради химическата индустрия и други с развита добивна и преработваща промишленост, както и с големи предприятия в енергийния сектор. 

Някои от тези общини изпреварват столицата по ниво на средните заплати.

Това показва четвъртото издание на инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) "265 истории за икономика", където е публикувана и интерактивна карта на средните заплати във всички общини.

Данните са за възнагражденията, получени през 2021 г. Те показват, че най-високата средна брутна месечна заплата в България тогава е в община Челопеч (2 930 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 431 лв.), следвана от община Пирдоп (2 205 лв.) и Столична община (2 144 лв.).

На пета позиция е енергийният център Раднево (2 040 лв.). Топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 985 лв.),  Девня (1 947 лв.), Панагюрище (1 860 лв.), Елин Пелин (1 745 лв.) и Божурище (1 717).

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор.

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове - София, Пловдив и Варна, посочат от ИПИ. В топ 20 по заплати в страната влизат също общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София, както и общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, се дължи на развитие на услугите в рамките на града, водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и води до добри заплати.

Чрез интерактивната карта на ИПИ може да се проследи и как са нараствали заплатите във всяка община в периода 2017-2021 г. Средната заплата на наетите лица в 183 общини в страната бележи ръст между 40% и 60% за пет години. Начело отново са малки общини, като в топ 5 влизат общините Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 89% и 97% за периода 2017-2021 г. Последното е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, по-конкретно в сферата на строителството. Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст – в рамките на 40-45%, принос за което имат и новите работни места в дигиталната сфера.

На фона на бързото възстановяване на българската икономика през 2021 г. във всички общини в страната без една се отбелязва ръст на средната работна заплата. Спад има единствено в ловешката община Угърчин, с 14%.  Редица малки общини отбелязват значителен ръст на заплащането в контекста на икономическия ръст през 2021 г., най-видимо в Каолиново (+39%), Кнежа (+38%), в резултат на силното представяне на земеделието и преработването на масла. В Столична община повишението е с 12%, а от водещите икономически центрове най-добре се представя Пловдив с 14% ръст.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?