Медия без
политическа реклама

Натопеният зам.-министър Тома Белев опроверга сигнала до КПКОНПИ

Зеленият активист обясни защо са безпочвени внушенията за конфликт на интереси

17 Февр. 2022

В сряда страшилището за корумпираните политици комисия КПКОНПИ обяви поредна порция сигнали, по които започва да работи, като сред проверяваните се оказа и зам.-министърът на околната среда Тома Белев. От съобщението на комисията се разбра, че сигналът е за конфликт на интереси - защото Белев бил председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на парковете в България“. 

Часове след новината, че ще бъде разследван от КПКОНПИ, известният природозащитник обясни в изявление до медиите защо сигналът е безпочвен.

„От създаването си през 2003 г. до момента Асоциацията на парковете в България не е получила нито една стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, включително Оперативната програма „Околна среда", поради което всякакви внушения за конфликт на интереси са неуместни, обяснява зам.-министърът. Той припомня, че е влязъл в МОСВ на 4 януари и има общо два месеца, през които да декларира и да острани евентуални несъвместимости с поста, които изтичат на 3 март. Белев посочва, че Асоциацията на парковете в България е провела общо събрание още на 16 януари 2022 г., освободила го е от управата и е избрала ново ръководство. "И независимо че не се изисква от закон, аз съм подал и заявление за напускане на организацията като член, което влиза в сила от датата на подаване. Тези обстоятелства съм декларирал още на 23 януари 2022 г.", допълва зам.-министърът.

По повод на започналата проверка в КПКОПНИ той изтъква, че това ще е трето разследване срещу него в последните 12 години. "Ще окажа пълно съдействие на комиисята и се надявам това производство да завърши като предните две", заключава Тома Белев. 

Ключови думи:

Тома Белев

Още по темата