Медия без
политическа реклама

ВМРО отваря врати за безразборна сеч в близо 4 млн. декара гори

Поправката, с която кметовете еднолично ще разрешават сеч в земеделските земи, се прекарва тихомълком

26 Яну. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Кметовете на населените места и районите да могат еднолично да разрешават сеч на овощни и горски дървета в селскостопанските земи, предлагат от ВМРО с поправка в Закона за опазване на селскостопанското имущество. Предложението касае 3 700 000 декара гори, които ще бъдат заплашени от изсичане, ако то бъде прието, предупреди столичният общински съветник от "Демократична България" Тома Белев.

Впечатление прави, че депутатът от ВМРО Александър Сабанов опитва да прокара спорната промяна през преходните и заключителните разпоредби на различни законопроекти, които нямат общо със Закона за опазване на селскостопанското имущество. Преди седмица народният представител предложи промяната да бъде записана в Закона за рибарството по време на обсъждане в парламентарната комисия по земеделието и храните. Сега обаче Сабанов иска да прекара поправката със Закона за пчеларството, който комисията ще се гледа на второ четене в сряда.

Сега отсичането и изкореняването на овощни и горски дървета и на лози в селскостопанските земи и по границите между тях, както и покрай водните течения и пътищата, е забранено. Изключение се прави с разрешение на кмета и при уважителни причини, когато могат да бъдат премахнати до 5 дървета и лозя до 1 дка. За повече е необходимо разрешение от началника на управление "Земеделие" при общинската администрация.

Предложението на ВМРО гласи, че думите "до пет" се заличават, като по този начин отпада ограниченото за дървесна маса, която може да бъде отсечена в селскостопанските земи само с разрешение от кмета. Това отваря вратата за поголовна сеч особено в малките населени места. "Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия", пише природозащитникът Тома Белев.

В същото време държавата от години се опитва да мотивира собствениците на гори в земеделски земи да променят тяхното предназначение. Само за изминалата 2020 г. са извършени промени на предназначението от земеделска в горска територия на около 200 хиляди декара - имоти, които имат характеристиките на гора, но същите са земеделска територия по начин на трайно предназначение. Промяната е безвъзмездна и се извършва със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

"Близо 2 400 000 дка или 2/3 от всички гори върху земеделски земи са собственост на общините, което прави кметовете още по-заинтересовани вместо да изискат прехвърлянето на тези гори в горски територии по реда на Закона за горите, направо да издават разрешения за изсичането им с цел реализиране на бързи печалби от дърводобива и получаване на евросубсидии за почистване на земеделски земи. Всичко това за няколко години ще доведе не само до изсичането на стотици хиляди декари гори, но и до наказателни процедури на Европейската комисия поради неспазване на европейските директиви за опазване на биоразнообразието и новите изискванията на ЕК за увеличаване на залесената площ в европейските държави", смятат от екоорганизацията "Зелени закони".

Тяхна справка сочи, че над 99% от залесените площи с горски дървета в Пловдив и Медковец са земеделски земи. Над 50% пък са в общините Кнежа, Никопол, Вълчедръв и Долна Митрополия. Значително ще бъдат засегнати още горите в Ново село, Стамболийски, Искър, Оряхово и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата