Медия без
политическа реклама

В Боянското блато над София пак копае багер

Процедурата по обявяването му за защитена територия трае вече 1,5 г.

04 Май 2023

Докато вече година и половина държавата и Столична община съгласуват процедура за обявяването на Боянското блато над София за защитена водна територия, отново се появява опасност то да бъде напълно унищожено и дори застроено. Багер е започнал да прокопава канал в блатото с цел да източи водата от него. За това сигнализираха от Фейсбук групата "Да спасим Боянското блато". Членовете й разпространиха видео как водачът на багера заплашва с лопата, задето го снимат, докато изкарва машината от тресавището. Васил Тончев съобщи за Нова телевизия, че каналът е прокопаван в продължение на пет дни и че МВР и РИОСВ не са реагирали на сигналите на групата, а проверка на Район „Витоша” и НАГ установила, че се извършват изкопни дейности без необходимото разрешение. Боянското блато е с площ над 10 дка, имотите в него са частни, като някои са заградени със законно поставена ограда. Съгласно Общия устройствен план на София зоната е отредена за жилищно строителство с ниско застрояване, като има влязъл в сила и подробен устройствен план. През 2022 г. около една трета от площта на Боянското блато бе засипана със земя, но впоследствие на собствениците бе издадено предписание за възстановяването му. От "Да спасим Боянското блато" призовават Столична община да обезщети собствениците и да се запази естествения хабитат на над 100 вида защитени птици. 

"Поредният опит да се унищожи Боянското блато, този път чрез незаконен канал за отводняване. Подобен строеж не може да бъде съгласуван и от РИОСВ, защото сега е време за миграция размножаване на защитените видове птици, срещащи се в блатото (над 140 вида)", коментира във "Фейсбук" бившият зам.министър на екологията и бивш общински съветник Тома Белев. Според него има нарушение на три закона- Закона за устройство на територията, за опазване на околната среда и за биоразноразието.

Белев посочи, че за да бъде защитено блатото, басейновата дирекция към Министерството на околната среда и водите и Столична община трябва да завършат процеса по определянето му като воден обект, а Столичният общински съвет трябва да отмени решението си за приемане като дарение на път, преминаващ през блатото. През февруари т.г. от "Да спасим Боянското блато" съобщиха, че въз основа на това решение администрацията на район "Витоша" е издала разрешение за прокарването на път. Живеещите в района предупредиха, че докато дойде моментът общината да нанесе блатото в кадастъра като защитена зона, от нея може да не е останало нищо. 

Третата мярка, която Белев призова да се вземе, е кметът Йорданка Фандъкова да започне процедура по отчуждаване или да проведе разговори със собствениците за замяна на имота.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата