Quantcast

Медия без
политическа реклама

НАП и КЗП трябва да следят изкъсо "ЛУКойл" след 5 февруари

Има противоречиви прогнози какво ще стане с цените на дизела след новото евроембарго

Цените на автомобилните горива у нас са в леко затишие в последните дни. Но дали ще има раздвижвания след 5 февруари, която влиза в сила поредната санкция на ЕС срещу Русия? От тази дата не може да се изнасят нефтопродукти, произведени от руски петрол. България, както знаем, може да продължи да внася "Уралс", за да работи безпрепятствено рафинерията в Бургас, но получените горива са основно за българския пазар и по изключение могат да се изпращат в Украйна. Някои твърдят, че на нашия пазар се получи пренасищане, други - че ще се появи недостиг на дизел, защото търсенето на тази стока на международните пазари е голямо. 

Хипотетично след 5 февруари нашият пазар би трябвало да е "залят" от дизелово гориво, след като "ЛУКойл Нефтохим" ще трябва да се съобразява с експортните ограничения, коментира Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Това означава цените да спаднат значително. Ако не последват понижения, Комисията за защита на конкуренцията ще трябва да установи дали рафинерията не злоупотребява с господстващото си положение, обясни Владимиров. В същото време би трябвало НАП да следи зорко какви печалби прави групата "ЛУКойл" в България и дали надлежно си плаща вноските за облагане на свръхпечалбите, посочи експертът.

Някои анализатори смятат, че е възможно след 5 февруари у нас да се появи дизелов дефицит. "Към момента има много неизвестни. Изключението произведени на българска територия продукти от руски нефт да се изнасят за Украйна, е добро за бургаския нефтохим, но от друга страна, ако износът за там е много голям, може да се окаже проблем за вътрешния пазар, разсъждава Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация пред "Нова нюз".

В момента средните цени на масовите горива у нас са следните:  2.96 лв. за литър дизелово гориво и 2.62 лв. за литър бензин А95. Те са далеч от пиковите стойности през миналото лято, когато цените бяха около 3.40 - 3.50 лв. 

 

Ограничения и изключения 
През май 2022 г. България получи дерогация (изключение) от ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол, която важи до края на 2024 г. Забраната за внос на руски петрол в ЕС по море влезе в сила на 5 декември 2022 г. По-рано през януари парламентът окончателно забрани износа на горива, произведени от руски нефт, освен за Украйна. Ако някой бъде хванат да заобикаля забраната, глобите са  20 до 50 хил. лв. за първо нарушение и от 50 до 100 хил. лв. при следващ опит. 

Дълго време служебното правителство и ръководството на "Лукойл Нефтохим" твърдяха, че произведените в България горива са български и това означава, че могат да бъдат изнасяни навсякъде. Брюксел обаче бе категоричен - щом са от руски петрол, забраната обхваща и тях. Ако рафинерията работи с неруски нефт, няма пречка да продава където иска. 

 

 

 

 

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?