Медия без
политическа реклама

"Мудис": Влизането на България в еврозоната вероятно ще бъде отложено

04 Февр. 2023Обновена
Pixabay

Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Baa1 със стабилна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

Според Moody's България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния си сценарий за страната допуска, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при подобряване на перспективите за икономически растеж в дългосрочен план в резултат от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и от присъединяването на страната ни към еврозоната. От друга страна рейтинговата агенция би влошили оценката си за България при трайно влошаване на бюджетната й позиция, перспективите пред дългосрочния икономически растеж, както и при неуспех в завършването на процеса по присъединяването към еврозоната.

От Moody's смятат, че инфлацията у нас ще се понижи до 6% в края на 2023 г. при 14.3 % в края на 2022 г. В съответствие с необходимостта от изпълнение на Маастрихтските критерии, очакванията на агенцията са, че бюджетният дефицит ще остане стабилен около 3% от БВП през 2023 и 2024 г., а държавният дълг леко ще се увеличи до 23.8 % и 24.7 % от БВП, съответно в края на 2023 и 2024 г., запазвайки общата фискална позиция на страната като цяло непроменена.

По-късно днес бившият финансов министър Симеон Дянков коментира пред БНТ, че България няма да влезе в еврозоната и през 2025 г., ако след изборите в началото на април отново не бъде сформирано редовно правителство, което да изработи редовен бюджет за 2023 г.

"Според критериите да приемем еврото страната трябва в два поредни бюджета изискванията за дефицит и инфлация. По план бюджетът за 2022 г. не покрива тези изисквания, а за 2023 г. нямаме бюджет, а се изпълнява този от 2022 г. Затова новият служебен кабинет трябва да направи бюджета за тази година и да го предложи за глусуване още в първия работен ден на новото Народно събрание", посъветва Дянков. Той изрази песимизъм, че след изборите през април ще се сформира редовно правителство.

Ключови думи:

еврозона, Мудис

Още по темата