Медия без
политическа реклама

Министър Цеков "отписа" последния вариант за "Струма" през Кресна

Главата на МРРБ обяви, че нямаме нито една завършена магистрала

Министър Цеков смята, че трябва да се търси ново решение за "Кресненската магистрала"
Илияна Димитрова
Министър Цеков смята, че трябва да се търси ново решение за "Кресненската магистрала"

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков изсипа серия новини в сутрешния блок на Нова тв.

Една от големите изненади е, че в строителното ведомство усилено търсели ново решение за преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Злополучната магистрала буквално заседна в пролома, защо вече дълги години властите у нас не могат да се спрат на вариант за трасе, който едновременно да щади прекрасната природа и да не е разорително скъп. В последната версия, която бе представена в Брюксел за европейско финансиране, в едната посока магистралата трябва да се изнесе над дефилето по източните склонове, а в другата - да се разшири съществуващото шосе. 

"Това решение категорично не е икономично. Търсим възможност сегашният път да се запази като локален, а цялата магистрала да се изнесе. Работим върху варианта, по който запазваме източния склон и търсим алтернативен маршрут за движението в обратната посока - също извън обхвата на дефилето. Идеята е да има два новоизградени участъка и една локална алтернатива", поясни министърът. 

Според него не можем вече да разчитаме на средства от ЕС за "Струма", тъй като единственият одобрен от ЕК през всичките години е бил тунелния вариант, от който държавата се е отказала отдавна и е трудно да се върнем към него. 

"Проектирането и строителството в района на Кресна може да бъде започнато днес, при положение, че ЕК одобри въпросния вариант за източния склон, в което мисля, че не би следвало да имаме съмнения", заяви Цеков.  

Според него изграждането на източното трасе ще даде възможност "все пак да имаме някакво транспортно решение в тази посока".

За другата злополучна и недовършена магистрала - "Хемус", министърът изтъкна, че е еталон как не трябва да се осъществява магистрално строителство. "Довършването й беше възложено чрез инхаус процедури през 2018 г. и 2019 г. за близо 3 млрд. лв. Последните 2 години и половина по „Хемус” не се строи. Нито едно ръководство на АПИ не е имало смелостта да погледне фактите. Има две възможности – едната е държавата да поеме риска, да загуби платените над 1 млрд. лева, да загуби едни съдебни дела, които ще се точат с години, или да търси начин да оправи допуснатите закононарушения, така че да продължи строителството по вече сключените договори. Държавата е вкарана в един правен капан”, коментира Андрей Цеков, като уточни, че лот 1 от АМ Хемус" е готов на 76%, а участъците 2 и 3 – на около 40%.  По лотове 4 и 5 има само изготвени технически проекти. 

Според министъра е възможно чрез "неособено сложни законодателни мерки да се даде възможност да продължи строителството" и това можело да стане по-късно тази есен. "Ние ще предложим проект за постановление на Министерскиа съвет. Ако се развърже възела, може в рамките на следващите две години магистралата да бъде изградена до трети участък, т.е. да са готови още 80 км. Стойността на договора за "Хемус" е на 2.7 млрд. лв., като по него са платени аванси над 1 млрд. лв. По груба сметка ще са необходими 25% допълнително над въпросните 2.7 млрд. лв. - около 600 млн. лева. Ако това е цената, мисля, че общественият интерес я оправдава", посочи Цеков. 

Юристът, който оглави МРРБ през юни, направи изненадващо обобщение, че "нямаме нито една довършена магистрала". Всъщност не е съвсем прав  -  "Тракия" и по-малката "Марица" минават за завършени, макар че и по двете има участъци, които са в окаяно състояние. 

Инициираме процедури за проектиране и изграждане на допълнителни платна на автомагистрала "Тракия", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаването "Още от деня" на БНТ.

Министърът е категоричен, че разширяването на "Тракия" между Пловдив и София си струва и трябва да се случи. "Ако днес сме започнали от точка нула, можем да стигнем до строителство на допълнителни платна в рамките на следващите три години най-рано, и то ако се запази тази визия", посочи той.

 

В омагьосан кръг

По повод на тол таксите регионалният министър коментира, че не са високи, ако ги сравняваме с другите в Европа. Но призна, че шосетата ни са в "изключително лошо състояние" и при това положение държавата не може да си позволи да вдига тарифата. "Принципът е, че парите, събирано от тол такси, трябва горе-долу да стигат за поддръжката на републиканската пътна мрежа. Проблемът е, че при нас не са изградени основните пътни артерии. Пътищата ти приличат на натрошен пъзел и докато в това състояние е пътната ни мрежа, не може държавата да си позволи да иска по-високи пътни такси", посочи Цеков.

 

Проби под съмнение

Настоящият регионален министър косвено разкритикува предшественика си Иван Шишков за медийния шум с пробите от важни пътни участъци, показващи драстични отклонения от строителните норми. "Ядките не са взети по правилната методика, за да дадат неоспоримо доказателство за качеството", каза Цеков. Заради това сега регионалното министерство започва  ново обследване на пътищата.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Андрей Цеков, магистрала

Още по темата