Quantcast

Медия без
политическа реклама

МФ: Дупката в бюджета догодина ще нарасне рекордно над 11 млрд. лв.

Служебният финансов министър охлади идеите за нови разходи

29 Авг. 2022Обновена
Росица Велкова, служебен министър на финансите

Служебният финансов министър Росица Велкова се опита да охлади намеренията на политическите сили, синдикатите, та дори и бизнеса, за нови ръстове на заплати, пенсии, компенсации и всякакви допълнителни харчове на хазната.

"Тези искания са базирани на излишъка в бюджета към края на юли от 1.5 млрд. лв. Това обаче е временен, текущ излишък и не означава, че държавата има свободни пари", посочи Велкова на специална пресконференция. Тя припомни, че почти всяка година по това време бюджетът е на плюс, но в края на годината излиза на червено. Така се е случило през 2020 г., която завърши с 3 млрд. лв. дефицит, и 2021 г. - с над 4 млрд. лв. дефицит.

За тази година планираното превишение на разходите над приходите е 6.2 млрд. лв. или 4.1% от БВП, след актуализацията на бюджета от 1 юли. "Само на база на данъчните промени, гласуваните компенсации и увеличените пенсии и заплати след тази актуализация, за догодина се очертава дефицит от 11.4 млрд. лв. Това е 6.8% от БВП", посочи Велкова, която в правителството на Кирил Петков бе зам.-министър на финансите.

Тя се обяви категорично против поредна актуализация на бюджета за тази година за повишаване на заплати, пенсии и други социални плащания - идея на синдикатите и част от политическите партии.

"Приходите са изключително напрегнати, не се очаква преизпълнение, а максимални усилия да бъдат събрани завишените цели след актуализацията", каза Велкова,

Според финансовия министър не може да се залага на големи икономии от планираните капиталови разходи, с които да се покрият извънредните харчове. Както е известно в бюджета за 2022 г. бяха заложени 8.2 млрд. лв. държавни инвестиции, а до момента са осъществени едва 2 млрд. лв. от тях. От планираните капиталови инвестиции обаче 4 млрд. лв. били по проекти с европейски средства и не можели да се преструктурират. "В момента водим разговори с министерства и ведомства къде са възможностите за икономии, но те няма да са в порядъка на милиарди", посочи Велкова.

По думите й вариантът с увеличаване на държавния дълг е изключително неправилно решение. "Най-целесъобразно е да се правят икономии и това е в прерогативите на служебното правителство", каза Велкова.

През септември МФ ще тегли нови заеми както на вътрешния, така и на външния пазар. За тази година лимитът нов държавен дълг е 10 млрд. лв., като до момента са теглени 1.8 млрд. лв. Велкова съобщи, че държавата ще усвои целия лимит, гласуван в закона за бюджета.

Служебният финансов министър ще изработи базов бюджет за 2023 г. за следващото редовно управление с няколко сценария и разчети. Прогнозата на МФ за догодина е забавяне на икономическия растеж на 2.2% при очаквани 2.9% тази година. Очаква се инфлацията също да се забави до 5.8% средногодишно, при 12.6% тази година. Причината за по-ниската инфлация ще е свиване на потреблението, както в България, така и в ЕС.

За догодина се очертава дефицит от 11.4 млрд. лв или 6.8% от БВП, а за следващите две години дефицитът ще надхвърли 12 млрд. лв. през 2025 г. По сметките на МФ това означава страната ни да тегли още по 15 млрд. лв. нов дълг в следващите три години, което ще вдигне нивото му на 40% от БВП.

Ако не се направи промяна в данъчната политика и не се преструктурират разходите, България ще влезе в процедура по свръхдефицит, а това ни отдалечава от еврозоната, предупреди Росица Велкова.

Служебният финансов министър не за първи път намеква, че с тези темпове на харчове, скоро страната ни ще трябва да вдига данъците. 

Още по темата:

 

Огромен ръст на разходите се очаква в хазната за догодина, след поетите ангажименти за по-големи заплати, пенсии и антикризисни мерки от 47-то народно събрание. По груби сметки разходите ще скочат с около 6-6. млрд. лв.

 

Още по темата