Медия без
политическа реклама

Велкова: Има опасност от повишение на данъците догодина

600 млн. лв. по-малко са приходите от ДДС от планираните към юли, казва служебният финансов министър

15 Авг. 2022
Росица Велкова, служебен министър на финансите

Огромен ръст на разходите се очаква в хазната за догодина, след поетите ангажименти за по-големи заплати, пенсии и антикризисни мерки от 47-то народно събрание. По груби сметки разходите ще скочат с около 6-6.5 млрд. лв. В същото време ръст на приходите в този размер едва ли може да очакваме след направените данъчни намаления и отстъпки.

Това посочва в интервю пред БТА служебният министър на финансите Росица Велкова. Тя предупреждава, че трябва да се търси решение за оптимизиране на разходите, за да не се отиде към вдигане на данъци.  "Ако увеличим дълга или дефицита, ще нарушим критериите на ЕК и това неминуемо ще е пречка пред приемането на еврото", казва още Велкова.

Служебният министър на финансите ще подготви базов проектобюджет за 2023 г., в който ще бъдат заложени взетите вече решения от 47-то Народно събрание за данъчно-осигурителни промени, разходи за пенсии, издръжка на бюджетните структури и антикризисни мерки, които ще действат и догодина. 

Ще се разработят различни сценарии и алтернативи на предложенията, а редовното правителство ще реши кое да включи и как точно да си реализира политиките си през бюджета, казва Велкова.

Тя коментира и смяната на шефовете на НАП и Агенция Митници. "Това са ключови администрации. Всяко правителство взема решения за екипа, който да отговоря за приходните администрации, тъй като неизпълнение на приходната част на бюджета, особено във втората половина на годината, би довело до невъзможност да се изпълнят гласуваните от Народното събрание разходи. А ние забелязваме нарастване на отклонението от декларираните, но невнесени приходи. В началото на годината разликата между декларираните, но невнесени приходи е 210 милиона лева, а в средата на годината - 600 милиона лева. Разликата между декларирани и невнесени приходи е и в частта за ДДС, има и за осигурителните вноски", посочва Велкова. Тя ще разчита на новите директори на приходните администрации да положат максимални усилия да бъде повишена събираемостта.

Относно призивите на някои партии и на синдикатите за актуализация на сегашния бюджет, за да се завишат разходите за заплати, Велкова отговори, че това може да се прави, само ако очакваме преизпълнение на приходите. "При условие че към момента не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация трябва да вдигаме дълга и дефицита, а не бихме тръгнали да работим в тази посока. Финансиране на допълнителни разходи можем да търсим само в тяхното преструктуриране. Затова не е необходима актуализация, защото ни се позволява от Закона за публичните финанси. 

Служебният финансов министър обяви, че в края на август кабинетът ще подаде пред Еврокомисията заявление за първото плащане по плана за възстановяване в размер на 2.6 млрд. лв. Според нея няма риск парите да не бъдат получени, а забавянето по проблемния проект на МВР за системата за връзка "Тетра", ще бъде наваксано.

Велкова не очаква решението на ЕЦБ да увеличи лихвите, което не е правено повече от 11 години, да доведе до значителен спад на инфлацията у нас, тъй като тя е продиктувана от високите цени на енергоносителите и на храните, както и от нарушените системи на доставки. Според нея нивата на инфлацията ще бъдат все пак овладяни, но до края на годината тя ще продължи да бъде двуцифрено число.

Още по темата:

Доброто изпълнение на бюджета до момента вероятно ще се влоши през август. Причината са намалените ставки ДДС на редица стоки и услуги от 1 юли, както и по-големите разходи за персонал.

 

Още по темата