Медия без
политическа реклама

Край на излишъците в хазната

През август ще се усетят загубите от намалените ставки ДДС, предупреди министърът на финансите

14 Авг. 2022
При сдаването на поста бившият финансов министър Асен Василев посочи, че е доволен, че оставя хазната в ръцете на заместничката си Росица Велкова.
При сдаването на поста бившият финансов министър Асен Василев посочи, че е доволен, че оставя хазната в ръцете на заместничката си Росица Велкова.

Доброто изпълнение на бюджета до момента вероятно ще се влоши през август. Причината са намалените ставки ДДС на редица стоки и услуги от 1 юли, както и по-големите разходи за персонал.

Това става ясно от анонса на интервю на служебния финансов министър Росица Велкова пред БТА.

Тя припомня, че към края на юли държавният бюджет е с излишък от 1.5 млрд. лв. През август обаче ефективно ще се прояви нулевата ставка ДДС за хляба и брашното и намалената на 9% за парно и природен газ от 1 юли, както и премахването на акциза за някои горива. 

"Имаме също и увеличени разходи за персонал от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август", отбелязва министър Росица Велкова.

Към тези загуби за хазната трябва да се прибавят гласуваната с актуализацията на бюджета от 1 юли отстъпка от 25 ст. за бензин и дизел, силно завишените данъчни облекчения за деца, новите компенсации за фирмите и гражданите-потребители на природен газ и др.

"Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации НАП и Агенция "Митници", за да можем да осигурим и да гарантираме изпълнението на приходите", посочва пред БТА служебният министър. Велкова уточнява, че до края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета, но те едва ли ще бъдат преизпълнени. 

Данните от изпълнението на бюджета към края на юни показват, че до края на годината държавата трябва да събере по план още 23 млрд. лв. от данъци, от които малко над 16 млрд. лв. са от ДДС. В същото време бюджетът е одобрен с дефицит от 7.6 млрд. лв., което означава, че големите разходи тепърва предстоят. До края на юли бюджетът неизменно бе с излишък основно заради замразените държавни инвестиции, планирани за тази година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата