Медия без
политическа реклама

Бюджетната комисия отхвърли най-спорните промени в данъците

Превръщането на гражданските договори в трудови и данъкът върху бакшишите отпадат от пакета

30 Ноем. 2023Обновена
Повечето от предложените от финансовия министър мерки за изсветляване на икономиката са свързани с ресторантьорския бизнес. Приемането им бе поставено като условие за удължаването на ниската 9%-на ставка на ДДС.
Pixabay
Повечето от предложените от финансовия министър мерки за изсветляване на икономиката са свързани с ресторантьорския бизнес. Приемането им бе поставено като условие за удължаването на ниската 9%-на ставка на ДДС.

Най-спорните промени в данъчните закони на Асен Василев, които бяха представени като мерки за борба със сивата икономика, се сблъскаха с единна опозиция при второто им четене в парламентарната бюджетна комисия. ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане" гласуваха вкупом "против" предложенията на финансовия министър за въвеждане на "донос-бонус", "данък бакшиш", ограничаване на разплащанията в брой, данъчни отстъпки срещу събиране на касови бележки и по-лесно приравняване на граждански договори на трудови.

Депупатите от бюджетната комисия гласуваха днес на първо четене четири от законите в пакета данъчни промени - закона за счетоводството, ДОПК, закона за акцизите и закона за данъците върху доходите на физическите лица. Във вторник комисията продължава с останалите законопроекти.

"Донос-бонус" носи риск от подаване на невярна информация, нелоялни търговски практики и злоупотреби. Освен това мярка само ще натовари допълнително приходните агенции, без да са ясни ползите от нея. Това мнение изразяват в мотивите си за отхвърляне и ГЕРБ, и ДПС. Мярката предвиждаше, ако някой подаде в НАП или Агенция Митници сигнал с конкретни факти и обстоятелства за укрити на данъци в размер над 100 000 лв., то той да получи като награда 10% от разкритата сума.

Подобна практика съществува в редица държави като САЩ, Франция и Великобритания, но англосаксонското законодателсто се основава на прецедентното право и значително се различава от българското законодателство, посочват в мотивите си ДПС. Според тях подобна мярка може да заработи, само ако е съпътствана от защита на свидетели и други мерки, които не са предложени.

Дебат в комисията предизвика предложението на МФ да се намали прагът за разплащане в брой от сегашните 10 000 лв. на 5000 лв., което също бе отхвърлено. Изложени бяха дежурните аргументи при повдигането на този въпрос през последните години - липсата на достатъчно развита инфраструктура с банкомати и ПОС терминали, особено в малките населени места, както и високите банкови такси за внасяне и теглене на пари, а също така и допълнителните такси на търговците за поддържане на ПОС-терминали.

Отхвърлено бе компромисното предложение на ПП-ДБ прагът да се намали с по-малка стъпка - на 8000 лв. вместо на 5000 лв.

ГЕРБ силно защитиха ресторантьорския бранш, за който  в законопроекта на правителството се предвиждаше да премине изцяло на плащане на заплатите по банков път. И тази промяна не получи достатъчна подкрепа. "Подобна мярка може да се окаже в противоречие с конституцията. Освен това служителите в заведенията ще бъдат в неравностойно положение спрямо другите работещи, които имат право на избор дали заплатата да се получава в брой или по банкова карта", посочи Теменужка Петкова. Съпартиецът й Александър Иванов обясни, че национално представените браншови организации на ресторантьорите не са се срещали с финансовия министър и не са договаряли никакви мерки за изсветляване на сектора срещу удължаването на ниската 9% ставка ДДС. 

"Как Делян Добрев, който е много притеснен за високия дефицит и за дълга, ще обясни създаването на толкова привилегии за този сектор? ", попита възмутен Мартин Димитров от "Демократична България". На което Добрев отговори: "Мартин Димитров обикаля телевизиите, за да защитава нов дълг от 21 млрд. лв., а сега се е загрижил за едни 300 млн. лв. загуба за бюджета от ниския ДДС за ресторантьорите".

Отхвърлено бе и предложението за данъчни отстъпки при събиране на касови бележки и регистрацията им в НАП. Идеята на финансовия министър бе да се ползва 0.5% отстъпка от платения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно. "Това е мъртво родена разпоредба. Практически не може да се постигнат такива обороти, че да се ползва осезаема данъчна отстъпка. Тя само ще предизвика излишна правна бумащина", посочи Бранимир Балачев от ГЕРБ.

ГЕРБ иска да отпадне и предложението получателят на доставката да не заплаща стойността й, когато доставчикът не издаде касова бележка. Този текст предстои да бъде гласуван във вторник с промените в Закона за ДДС. Аргументите им против са, че това може да доведе до ситуации, в които недобросъвестни клиенти откажат да платят, твърдейки, че не им е издадена касова бележка, която всъщност са получили и унищожили.

Всички парламентарни групи без ПП-ДБ гласуваха да отпадне промяната за гражданските договори. Тя предвиждаше граждански договори да се смятат за трудови без санкция на Главната инспекция по труда и на съда, както е сега. Това автоматично щеше да означава по-високи данъци и осигуровки, тъй като отпадат нормативно признатите разходи, но се добавя пълно осигуряване. 

Сплотена опозиция имаше и срещу данъка върху бакшишите - всички без ПП-ДБ и ИТН гласуваха този параграф да отпадне. Промяната предвижда в облагаемия доход да се включат и всички предварително неопределени допълнителни парични плащания, което се дефинира като плащания за добро обслужване.

"Тази мярка не е добра и за фиска. Защото не е ясно как ще се установява този доход на благодарност, каква ще данъчната основа, дали ще е част от трудовото възнаграждение. НАП не може да предприемат облагателни действия. Не може и да задължим работодателите да следят бакшишите на сервитьорите", посочи депутатът Бранимир Балачев.

Във вторник бюджетната комисия в парламенти ще гледа на второ четене закона на ДДС, закона за корпоративното облагане и закона за местните данъци и такси.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?