Медия без
политическа реклама

Маргаритов обеща "извънредни механизми" за контрол на цените

Нинова и новият й заместник плашат търговците със засилен контрол и глоби

30 Май 2022
Снимка: Архив

Министерството на икономиката много иска да постави под контрол цените, но не знае точно как.  Това се разбира от зачестилите изявления на Корнелия Нинова по темата. През уикенда тя за пореден път изтъкна, че няма да допусне някой да богатее да гърба на хората и на държавата, която ще плати за антиифлационните мерки. Същото заяви днес и новият й заместник  - Димитър Маргаритов.  Засега обаче "засиленият контрол" прилича повече на заклинание, което само по себе си няма да свали цените. 

"Министър Нинова възложи миналата седмица на две комисии - за защита на потребителите (КЗП) и за стоковите борси и тържищата (КСБТ), да изработят методика на наблюдение и контрол върху прилагането на антиинфлационния пакет от мерки. Само въвеждането на мерките не означава,  че те ще работят, ако липсва контрол, обяви тази сутрин по БНТ бившият председател на КЗП Димитър Маргаритов, който от няколко дни вече е зам.-министър на икономиката.

Маргаритов продължи с противоречиви разсъждения за контрола върху цените. Каза, че и сега държавата си имала институции и начини да възпира прекомерни поскъпвания. И даде два неособено убедителни примера - олиото и автогоривата. Всъщност олиото рязко поскъпна и след това се поускои, но на високите нива, и то главно защото хората разбраха, че паниката и презапасяването са излишни. Колкото до бензина и дизела, твърденията, че държавата нещо била направила, са просто смехотворни. Цените по българските бензиностанции никога не са били толкова високи. 

 Маргаритов заяви, че ще има още механизми за въздействие върху цените - извънредни, които щели да се разработят успоредно със самите противоинфлационни мерки, за да е сигурно, че стоките и услугите, за които се дават данъчни и други облекчения и помощи, няма да поскъпват прекомерно.

"Например за мярката с намалението от 25 стотинки на литър бензин -  ако се види, че в рамките на дни или часове горивата масово поскъпват с 25 стотинки,  органът, който контролира съответния пазар,трябва да се намеси и да установи дали няма съгласувани практики за вдигане на цените. В хода на прилагане на мерките може да се въведат допълнително такива механизми", посочи зам.министърът. И натърти, че имало начини да се установи дали определени търговци не злоупотребяват със ситуацията и не "изкарват печалби на гърба на хората и на държавата". Така и не се разбра обаче какви се тези начини. 

А новият заместник на министър Нинова продължи с декларациите: "Ще успеем да държим нещата под контрол, когато съгласувано с всички институции се упражнява засилена контролна дейност".  "Санкцията за нелоялна търговска практика е 50 000 лева, а Комисията за защита на онкуренцията може да налага наказания на некоректни фирми до 2% от оборота им за предната година", изтъкна Маргаритов. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?