facebook
twitter

Първа страница

11 институции ще могат да разследват за нарушаване на правата на потребителите

КЗП ще трие подвеждащи оферти от сайтовете на търговците
578
Снимка: БГНЕС
Председателят на КЗП Димитър Маргаритов (влясно) ще има повод да се вижда с шефа си Емил Караниколов значително по-често, се разбира от проекта. На заден план на снимката е еврокомисарят по правосъдието и потребителите Вера Йоурова.

Общо 11 институции ще получат широки правомощия да разследват и претърсват в случаи на съмнения за нарушаване на правата на потребителите. Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите, публикувани за обществено обсъждане. Поправките са предложени от икономическия министър Емил Караниколов, а от мотивите им се разбира, че са част от еврорегламент, чието неприемане може да доведе до наказателна процедура.

"Агенти" ще могат да правят проверки на място, да влизат в помещения, парцели или превозни средства, които търговецът, засегнат от проверката, използва. Те ще могат да поискат това и от други публични органи, които имат права да събират информация или данни. Ще могат да работят и "под прикритие", като се представят за клиенти - нещо, което се случва и в момента.

Част от институциите - като Комисията за защита на потребителите (КЗП), колегите им от Комисията за защита на конкуренцията и Съвета за електронни медии например и в момента имат подобни възможности, но сега те значително ще бъдат разширени. С повече права ще бъдат общо 11 институции, сред които Изпълнителната агенция по лекарствата, Комисията за регулиране на съобщенията, въздухоплавателната дирекция, агенциите за морската, автомобилната и жп администрацията, БНБ и Министерството на туризма. Жп администрацията например ще следи за правата и задълженията на пътниците, които се возят на влак. Министерството на туризма ще следи за туристическите услуги, а агенцията по лекарства ще има думата при рекламата на лекарствени продукти. Те ще могат да изискват документи, данни или информация, свързани с нарушения, независимо от средството за съхранение или мястото, на което се съхраняват. Ще могат да се проследяват и финансови потоци и потоци от данни, установяване на самоличността на лицата, които участват в сделките, банкови сметки и др., предвиждат промените в закона.

Предвидени са и нови глоби за фирмите, които откажат да съдействат. В случай на заблуждаваща или невярна информация шефът на КЗП може да се разпореди до три дни фирмата да я свали от сайта си. Ако това не бъде направено, е предвидена имуществена санкция в размер от 3000 до 10 000 лева. Когато нарушението е извършено повторно, се налага имуществена санкция в двоен размер. Ако и това не свърши работа, от КЗП разпореждат самите доставчици на хостинг услугата да премахнат, блокират или ограничат достъпа до въпросния сайт.

Икономическият министър ще изпълнява и функциите на Единната служба за връзка, в рамките на която КЗП ще обменя информация с останалите агенции и ведомства и ще координира тяхната дейност във връзка с прилагането на закона, става ясно от проекта. Предвижда се той да влезе в сила още от 1 януари. КЗП ще си говори и с партньорските служби от ЕС, пише в документа. Това обаче и в момента е факт.

 

СМЕТКИ

Проектът няма да окаже влияние върху бюджетите на министерства, комисии и агенции. От повече пари ще се нуждае единствено КЗП, която смята да назначи още 10 души експертен персонал. Средствата за техните възнаграждения, осигурителни вноски и представително работно облекло за една година са в размер на почти 230 000 лв. В момента в комисията на Димитър Маргаритов работят 180 души.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицейско безсилие позволи кражба на коли за над 300 хил. лв.
Обещание на Тръмп към чужд лидер смутило разузнаването на САЩ

20.09.2019

206 1
Прокуратурата разследва шефа на "Техника" на БНР

17.09.2019

1512 8

Коментари

Stern

11 институции!?!?!?

Това в български условия означава, че всеки потребителски проблем/оплакване ще се прехвърля 11 пъти между институциите, докато се забрави.

дена

 Колкото повече толкова по - бездейни .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×