Медия без
политическа реклама

"ЛУКойл-Нефтохим" вбеси Пеевски заради 25 млн. лева

Водещият политик на ДПС настоя държавата незабавно да си събере дължимото от компанията

20 Яну. 2024
Снимка: архив БГНЕС
По неясни причини "Нефтохимът" е внесъл 25 милиона лева по-малко.

"ЛУКойл" е внесла във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" 45 милиона лева, съобщи БНР.  Тази сума е по-малка от определената от Министерството на икономиката. Случаят вбеси председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, санкциониран по закона "Магнитски". 

Според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт бе изчислено, че до днешна дата "Лукойл" трябва да внесе около 70 милиона лева за декември. 

Предстои да се изясни защо внесената сума е в по-малък от посочения от икономическото министерство размер и как ще действат институциите в този случай. От икономическото министерство посочиха за "Хоризонт", че според закона вноските са публични вземания и подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

За невнесените в срок вноски Фондът трябва да предостави информация на Националната агенция за приходите до края на текущия месец за предходния.

"Руската компания “ЛУКойл” за пореден път демонстрира незачитане на решенията на българския парламент и законите на страната, като е внесла 25 млн лв по-малко за декември във Фонда, от който се компенсират разходите на хората за транспорт. Според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт бе изчислено, че до днешна дата "Лукойл" трябва да внесе около 70 милиона лева за декември, а са внесени едва 45.", разпространи пресцентърът на ДПС изявление на Пеевски. 

"Настоявам компетентните държавни органи незабавно да предприемат необходимите действия, за да съберат дължимите 25 млн. от компанията, като защитят интересите на държавата и хората. Тяхна отговорност е да следят стриктно всеки месец компанията да си изпълнява задълженията към държавата. На “ЛУКойл” напомняме, че България е европейска държава и няма да допусне подобно унизително отношение от страна нито на “ЛУКойл”, нито от която и да е руска компания, структура или персона.", заключава Пеевски.  

Ключови думи:

ЛУКойл Нефтохим

Още по темата