Медия без
политическа реклама

Комитова продължава със странните назначения

Арх. Иван Шишков, който подаде оставка след токовия удар, убил момче в София, се издигна до зам.-министър

23 Авг. 2021
Илияна Кирилова
Само Захари Христов (вдясно) засега оцеля на поста си като заместник на министър Комитова.

Премиерът Стефан Янев е назначил двама нови заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството, съобщи правителствената преслужба. Новите десни ръце на Виолета Комитова са арх. Иван Шишков и Валентин Граматиков.

В съобщението от МС Иван Шишков е представен като досегашен съветник на министър Комитова от май насам, работил преди това в общините Драгоман и Столична, вкл. и като главен архитект на районите „Триадица“ и „Банкя“ в София. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Името на арх. Шишков нашумя в скандала, избухнал миналата зима, след като необезопасен и незаконен кабел, захранващ павилион и стърчащ от шахта, уби с ток момче насред оживено кръстовище в София. Последва спор кой е виновен за инцидента и кой носи отговорност за злополучния търговски обект - болницата, с която има договор, или общината.  Шишков, който тогава бе главен архитект на община "Триадица", подаде оставка, но подчерта, че не се чувства виновен. Делото за смъртния случай продължава.  

Другият нов заместник-министър - Валентин Граматиков, е дългогодишен финансов мениджър на Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново, а също и преподавател там. Завършил е Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София. Притежава и образователно квалификационна степен „магистър“ по финанси от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново, посочват от пресслужбата на МС.

Временно министър Комитова бе останала само с един заместник, след като премиерът Янев първо уволни Тодор Анастасов, а после освободи и Валентина Върбева. И за двата случая новините дойдоха с кратки съобщения от МС без посочване на мотиви.

Комитова намекна за Анастасов, че се е разочаровала от него, вкл. и защото той й е препоръчал да назначи Апостол Минчев за шеф на пътната агенция. Минчев изхвърча от поста след скандала със спрените ремонти на пътища поради липса на пари. Появи се и друга версия за червените картони, свързана с поръчката за избор на строител на тунела под Шипка. 

Изобщо не стана ясно защо беше освободена Валентина Върбева.

Досега само един от заместниците на Комитова запазва поста си. Това е Захари Христов,  в чийто ресор влизат пътните такси и тол системата. 

 

Още по темата