Медия без
политическа реклама

Комитова: Българите са платили 675 млн. лева за магистрала на зелено

Няма как да спра нещо, което не е започнало, обясни за "Хемус" служебният строителен министър

02 Юли 2021Обновена
Брифинг на Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Брифинг на Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Posted by bTV Новините on Friday, July 2, 2021

Само по първите три от общо деветте отсечки на незавършената магистрала "Хемус" върви нормално строителство. По другите участъци или не се строи нищо, или има някакви подготвителни работи по трасето, при това с нарушения. В същото време държавното предприятие "Автомагистрали", "назначено" от предното правителство да доизгради магистралата на Северна България, само за няколко месеца миналата година е раздало на фирми, наети да му помагат, аванси в размер на 675 милиона лева. Колосалната сума е дадена за магистрални участъци, които нямат строителни разрешителни и реалното им изграждане ще започне след години. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на министър Виолета Комитова и екипът й.  

"Няма как да спра нещо, което не е започнало", коментира по-рано сутрина пред Нова тв служебният министър на регионалното развитие по повод на обвиненията на ГЕРБ, че блокира и "изчегъртва" магистрала "Хемус". Арх. Комитова уточни по-късно на срещата си с медиите, че само лотове 1,2 и 3 с обща дължина 51 км имат изрядна документация и там работата върви нормално, като парите са осигурени. За следващите участъци 4.5 и 6 (общо 83 км) едва отскоро имат приети подробни устройствени планове (ПУП) и тепърва предстои още много предварителна работа, вкл. и отчуждаване, оценяване и плащане на терените, през които ще мине магистралата. А последните три отсечки - от 7 до 9, с обща дължина 89 км, дори нямат одобрени ПУП. При това положение е повече от ясно, че обещавията на кабинета "Борисов", че "Хемус" ще бъде изцяло готова през 2024 г., са абсолютна химера, убедени са Комитова и експертите от екипа й.  Всички българи сме си купили магистрала "на зелено", за която никой не може да каже кога ще бъде построена, пошегува се служебният министър. 

Грешка е, че магистралата се проектира "на парче", вместо да има цялостен план и проект, обясни арх. Иван Шишков, съветник на Комитова. Според него тази "тактика" на предното управление също е причина за забавянето и проблемите около завършването на важния  инфраструктурен проект.

Новият началник на Дирекцията за национален строителен контрол Влади Калинов пък разкри, че по време на проверки от ДНСК в района на Ловеч са се натъкнали на тежки нарушения. При подготовката на магистралното трасе тук са изземани земни маси, но вместо да се превозят и складират на специално депо за инертни материали срещу заплащане, огромните количества пръст просто са били изсипани наблизо, съсипвайки над 80 декара гори.  Арх. Калинов обясни, че това е "жалък опит" да се спестят някакви разходи за сметка на природата. Той заяви, че виновникът за пораженията ще бъде накаран да изчисти терена и да откара земните маси в депо.  Това обаче също ще забави строителството, призна шефът на ДНСК, който е възложил на подчинените си в Ловеч да проверят и докладват защо не е упражнен превантивен контрол.

Министър Комитова изтъкна, че в България строителството е обрасло в тежка бюрокрация и даде пример с обикновен жилищен блок - самото строителство приключва за 1 година, но преди това събирането на документи, становища, разрешителни и съгласувания отнема 5 години. Още по-тежка е бумащината при пътното строителство, където се искат становища и одорения на много институции. Точно затова е абсолютно ненормално да се плащат аванси за нещо, за което дори няма одобрен проект. Арх. Комитова посочи, че авансите са давани за доставка на материали на цени и за количества, калкулирани "на око". 

По време на пресконференцията бе направена видеовръзка с новото ръководство на държавната фирма "Автомагистрали", което най-после бе вписано в Търговския регистър. Десислава Христова, член на новия борд, съобщи, че предните директори са дали 5 млн. лева аванс дори за храстчетата, които незнайно кога ще бъдат засадени по бъдещото трасе на магистралата, и за поливането им.   

 

Арх. Комитова вече направи поредица разкрития за безобразното харчене на държавни пари под формата на аванси и за извършването на строителни дейности по магистралата без необходимите документи. Откакто е начело на  МРРБ, тя се опитва да смени шефовете на фаворизираното от ГЕРБ държавно ЕАД "Автомагистрали", което получи директно, без обществени поръчки, огромен ресурс за изграждането на  "Хемус", а после започна да прехвърля работа и най-вече пари на частни фирми, без до момента да има особен напредък. Но завареното ръководство обжалва решението на на служебния министър за смяна и с всевъзможни процедурни хватки блокира назачаването на нови директори. Този неочакван отпор принуди служебното правителство да предприеме безпрецедентни рестрикции -  арх. Комитова въведе лимит на разходите на "Автомагистрали" за АМ "Хемус", като средства му се отпускат само срещу представяне на документи за свършена работа, а МС реши , че през 2021 г. предприятието ще трябва да се задоволи само с 82 млн. лева от милиардите, които кабинетът "Борисов" още през 2018 и 2019 г.  на два транша задели за довършването на "Хемус".

Финансовата "диета"  силно притесни закотвилото се ръководство на държавното предприятие. Вече бившият изпълнителен директор Стоян Беличев взе да се оплаква, че "Автомагистрали" върви към колапс заради орязването на парите. Министър Комитова вече няколко пъти обяснява, че всяка реално свършена работа ще се разплаща, но повече няма да допусне да се раздават десетки милиони като "аванси" за строителство, което реално ще започне след години. Тя  коментира, че не разбира защо от "Автомагистрали" говорят за колапс и финансов блокаж на "Хемус", при положение че са раздали огромни суми на подизпълнители под формата на предварителни плащания за бъдеща и все още несвършена работа.  

ОТПОР

Борисов: Край! Комунистите изчегъртаха и АМ Междувременно "здравите сили" в ГЕРБ се мобилизираха за контраатака. Лично експремиерът Бойко Борисов поведе "бойните" действия. "Много ми е мъчно! Изчeгъртaхa и мaгиcтрaлa „Хeмуc“. A c тoвa изчeгъртaхa и бъдeщeтo нa Ceвeрнa Бългaрия. Зaщoтo бeз мaгиcтрaлaтa Ceвeрът нe мoжe дa нacтигнe Югa. Бeз нaрoдът дa им e дaл влacт, миниcтритe нa Румeн Рaдeв кaтo клacичecки (бивши) кoмуниcти взeхa пaритe, кoитo друг e изкaрaл", коментира във "Фeйcбук" Бoриcoв. Бившият регионален министър и зам.-министър Николай Нанков  също се закахъри в социалните мрежи, че със затварянето на кранчето с парите служебният кабинет "изчегъртва" магистралата. Към хора на оплаквачите се присъедини и кметицата на Ловеч Корнелия Маринова - кадър на ГЕРБ. Тя сподели пред медиите тревогата си, че забавянето на магистралното строителство ще обърка плановете на инвеститорите, които се готвели да разширяват бизнеса си именно заради завършването на "Хемус". И общините на север от Балкана били в смут, защото работата им за разширяване и реновиране на разни индустриални зони и промишлени паркове била свързана с магистралата, обяви Маринова.

Всъщност самият Бойко Борисов призна, че проблеми с финансирането на "Хемус" няма. "Хeмуc" бeшe нeoбрaтим прoeкт. Вcичкo бeшe прeдплaтeнo. Дo 3 гoдини oт Coфия дo Вaрнa щeшe дa ce пътувa caмo пo мaгиcтрaлa", каза бившият премиер. След като всичко е "предплатено", а не се строи ударно, очевидно зациклянето се дължи на други причини.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата