Медия без
политическа реклама

Кабинетът "Денков" бави критично поправките в плана за възстановяване

ЕК спря часовника и има много въпроси и по второто плащане

02 Апр. 2024
Асен Василев обеща в края на януари да прати искането за предоговаряне "до дни".
БНТ
Асен Василев обеща в края на януари да прати искането за предоговаряне "до дни".

България вече изостава фатално с Плана за възстановяване. Противно на уверенията на министъра в оставка Асен Василев, че ще изпрати още през февруари в Брюксел искане за изменение на плана, това не е факт. Към България има много въпроси и по изпратеното искане за второ плащане, които се представят от правителството в оставка като подробност. Предоговаряне на плана вероятно ще има след сформирането на ново редовно правителство, което прави изоставането в сроковете много проблемно. 

Това показа проверка на „Сега“ за изпълнението на плана и поетите от правителството в оставка ангажименти по него. 

В края на януари на изслушване в парламента финансовият министър Асен Василев обяви, че до дни в ЕК ще бъдат изпратени за неформално съгласуване искането за предоговаряне на плана и новата глава с енергийни проекти по инициативата за енергийна независимост от Русия REPower ЕU. Източници на „Сега“ коментират, че предоговарянето няма да засегне само проблемната реформа 10 за декарбонизация на енергийния сектор, където попада темата за въглищните централи, а ще обхване и много други инвестиции и реформи, които няма как да се изпълнят при първоначално обявения график. 

Отворени са много въпроси и по второто плащане, което трябваше да се получи до пролетта, но още не е факт. Тук останаха без движение процедурните правила за антикорупционната комисия, закона за несъстоятелността на физическите лица, върнатата пътна карта за климатична неутралност. Има поставени и други въпроси по отчетените от България реформи, разказаха депутати. 

Големият риск на фона на това забавяне е България да бъде принудена в крайна сметка да финансира от националния бюджет започнали проекти по плана за възстановяване, за които няма да бъде получено финансиране. Крайният срок за изпълнение на предвидените реформи и инвестиции в плановете е 31 август, 2026 г.

Последвайте ни и в google news бутон