Медия без
политическа реклама

Обновяват само 700 сгради с пари от Плана за възстановяване

Нуждаещите се от саниране блокове са около 60 000

11 Апр. 2022
Над 2000 сгради са били обновени през последните години у нас по различни програми.
Над 2000 сгради са били обновени през последните години у нас по различни програми.

Само 700 от 60 000 сгради ще бъдат обновени с пари от Плана за възстановяване. Това стана ясно от участието в ефира на БНР на енергийния експерт Драгомир Цанев.

„Голяма част от 1,2 млрд. лева, заложени в Плана за възстановяване и насочени към обновяването на жилищните сгради, ще бъдат използвани по познатата схема 100% грант без самоучастие на собствениците. Това е неустойчива политика и не съществува никъде другаде по света“, казва той и уточнява, че парите няма да стигнат за почти никого.

„В България има над 60 000 многофамилни сгради, които се нуждаят от обновяване. С предишната програма за 2 млрд. лева обновихме малко над 2000. С инфлацията увеличението на строителните продукти е между 30-40%. Затова не очаквам повече от 700 сгради да бъдат обновени. Логичното политическо действие в този случай е да има и паралелен инструмент - собствениците, които имат желание, чрез самоучастие да обновят своите сгради“, смята експертът.

Цанев посочи още, че когато се отвори програмата през юли, сдруженията на собствениците, които имат технически паспорт и енергийно обследване, ще имат предимство. „Това, което вадим от джоба си, са разходите за обследване и технически паспорт на сградата. Ако проектът бъде одобрен, парите ще бъдат възстановени. Най-вероятно отново през общините ще бъдат реализирани обществените поръчки за проектиране, строително-монтажни работи“.

С готвените промени в Закона за управление на етажната собственост ще се улесни процесът на вземане на решение за сградно обновяване, така че решението на мнозинството да бъде задължително за всички собственици.

„Около 10 000 домакинства се очаква да се възползват от грантови средства за термосоларни инсталации и за фотоволтаични панели“, поясни Цанев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата