Quantcast

Медия без
политическа реклама

ИТ секторът расте с 10% в кризисната 2020 г.

Пандемията спря изтичането на мозъци, но фирмите продължават да изпитват глад за кадри

25 Дек. 2020МИЛА КИСЬОВА
Pixabay

В годината с коронавирус и очакван спад на БВП за страната от над 5% ИТ секторът бележи завидно развитие. Очакваният ръст за 2020 г. е 10%, макар и по-нискът от отчетените през 2019 г. 18%, посочи Филип Мутафис от ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и управляващ съдружник в "Paysera България" и "Дайнамик Сълюшънси". 

"Ускорената дигитализация, включително заради ограничителните мерки срещу коронавируса, създава работа за ИТ сектора, а с това и нови работни места. Много проекти, които бяха планирани за бъдещи периоди, бяха задействани през тази година", коментира Мутафис пред Блумбърг тв.

Делът на ИТ секторът в брутния вътрешен продукт се е увеличил до 3%, но по-важното е, че създава качествени работни места. От БАСКОМ отчитат, че заради пандемията много български ИТ специалисти с висока квалификация са се завърнали от чужбина и вече се обръща тенденцията на изтичане на мозъци.

В същото време това е икономическата дейност, за която няма проблем да бъде упражнявана от всяко кътче на земята. "ИТ специалистите може да работят отвсякъде и ако ситуацията в България се подобрява, няма проблем тези специалисти да се върнат да живеят в страната, а да работят за чужди компании", обясни Мутафис.

В момента заради пандемията 90% от сектора работи дистанционно от дома, което означава, че няма проблем да се наемат служители и от други държави. От сектора обаче подчертават, че тази ситуация е временна и за да е ефективна работата, трябва да служителите да се събират поне веднъж седмично в офиса.

За следващите 5 години изчисленията на БАСКОМ показват, че ИТ секторът ще има нужда от 23 000 нови работни места. Голямото предизвикателство е дали университетите у нас ще покрият тази потребност. Затова от асоциацията призовават правителството да вземе мерки за увеличаване на ИТ кадрите. Според БАСКОМ това може да стане с инвестиции в образованието и с увеличаване на приема за тези специалности в университетите. Освен това трябва да има насърчителни мерки за повече частни инвестиции.  "Също така трябва да се мобилизират средства от еврофондовете за увеличаване на квалификацията на професиите с висока добавена стойност, защото досега пари основно се насочват за обучителни курсове на нискоквалифицирани.  В ИТ индустрията квалификацията е скъпа", казва Мутафис.

От ИТ индустрията са притеснени и от засилващите се призиви за увеличаване на данъците за високите доходи. "В момента средно един специалист от ИТ индустрията внася 25 000 лв. годишно, което е 3 пъти над средното ниво. Вместо да се мисли как да се наложи данък "успех", държавата трябва да осигури предпоставки тази индустрия да увеличи своя обем. Това е абсолютно постижимо, България е добър център за ИТ кадри", посочи Мутафис. Средно 5400 лева е заплатата на висококвалифициран програмист у нас за тази година, посочи неотдавна сайтът salaryexplorer.com, който сравнява обявените суми в обявите за работа у нас. Минималната заплата, от която започва един младши ИТ специалист в международна фирма е 1700 лева, като под 2300 лева взимат едва 25% от програмистите. Средната заплата за ИТ сектора за тази година е 3380 лева. 


ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

ИТ секторът оповести, че възнамерява да излъчи в съвета за тристранно сътрудничество своя работодателска организация, която да защитава интересите им. Тя вече е създадена - Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" (БРАИТ), и се кани да внесе документи за признаване от държавата като национално представителна. Това предизвиква силни негативни реакции от страна на останалите работодателски организации в тристранката. "Покриваме всички формални изисквания, за да бъдем част от тристранното сътрудничество с държавата и синдикатите. Нашата индустрия расте и трябва да има за нас място на масата на преговорите, а ние има какво да кажем. Рано или късно ще намерим диалог с другите работодателски орагнизации", посочи Мутафис.

Ключови думи:

БАСКОМ, ИТ сектор, ръст, кадри

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?