Медия без
политическа реклама

Славов видя и престъпление в полицейското насилие на протеста

Целта на промените в конституцията е да няма вече Филчев и Гешев, обяви правосъдният министър

23 Ноем. 2023
Илияна Димитрова

Правосъдният министър Атанас Славов заговори в прав текст, че в действия на полицаи по време на протеста срещу БФС има не само нарушения, но и престъпления. За разлика от своя колега от МВР Калин Стоянов, който с половин уста осъжда полицейското насилие, а пък напоително защитава действията на полицаите, министърът на правосъдието призова за намеса на прокуратурата.

„Един и същи сценарий почти винаги сме гледали – чака се да ескалира напрежението, което става повод за разпръскване на протеста и после в малките улички и на тъмно започват определени неправомерни действия от страна на органите на реда”, заяви Славов по Нова тв.

Малко ти беше, трябваше още повече да те ритам в корема, за да нямаш деца.  "Надявам се да съм те ритнал по такъв начин да нямаш деца. Дори да имаш деца, да ги родиш умрели и да купуваш малки ковчези. Да видиш майка ти как я завиват през глава и да я пипнеш студена.

„Ясно е, че има превишаване на правомощията на отделни служители и на МВР, необходимо е пълно, всестранно, обективно разследване, което не е просто вътрешно разследване от звената на МВР, а от прокуратурата, за да имаме независимост”, каа още той. Според него е проблем, че се разчита на вътрешните механизми в системата на МВР да доведат до очистителен резултат. „Част от кадрите говорят дори за престъпление”, заяви в прав текст министърът.

"Видяхме случаи на хора, които вече са обезвредени, с белезници на земята, връщат се полицаите и започват бой с палките. Това е престъпление, не просто административно нарушение”, каза още Славов. Той призова да се стигне до корените на злоупотребата с власт – да е ясно дали става дума за напрежение, липса на психологическа подкрепа за служителите на реда или за неупражнен контрол.

Все повече случаи на полицейско насилие на протеста на футболни фенове в София започват да излизат на яве.  Днес и двете частни национални телевизии показаха подобни случаи.

Министърът определи декември като ключов за съдебната реформа. „В началото на декември трябва да бъде поставен на ново гласуване проектът за промени в Конституцията и в рамките на следващите седмици окончателно да бъде приет. Паралелно в МП работим по новия Закон за съдебната власт, който да въведе на законово ниво измененията в Конституцията. След неговото приемане ще видим и промяната в органите”, коментира Славов.

"Целта е да няма нов Гешев и нов Филчев в правосъдната система" , аргументира министърът конституционните промени. На въпрос какво ще каже за сегашния изпълняващ функциите на главния прокурор, той го похвали с думите "Сарафов се държи прилично".

Според министъра трябва да се намери балансиран подход, при който да се каже, че президентът е задължен да проведе консултации с парламентарно представените партии, преди да назначи служебно правителство. От друга страна да се каже ясно, че служебните министри трябва да са лица, заемащи висши публични длъжности и така да гарантират, че ще продължи да се действа институционално във време на политическа криза, смята той.

Още по темата