Quantcast

Медия без
политическа реклама

Индустрията призова парламента да отмени мораториума за тока

17 Дек. 2021
Илияна Кирилова

Решението на Народното събрание да наложи мораториум върху цената на тока, водата и топлинната енергия до края на март ще има обратен на желания ефект и заплашва енергийната сигурност на страната. Това алармират от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в открито писмо до парламента.

Представителите на големите промишлени потребители на електрическа енергия и природен газ призовават депутатите да отменят наложения мораториум и да бъдат намерени други решения на проблема с поскъпването на тока, водата и парното за домакинствата от 1 януари 2022 г.

От БФИЕК припомнят, че предложението на КЕВР е било от началото на годината таксата "задължение към обществото", която се заплаща от всички потребители в цената на тока, да стане 0 лв. Нулирането й е щяло да намали данъчната основа, върху която се начислява ДДС, което е допълнителен ефект за свиване на разходите за електроенергия. С решението за мораториум обаче таксата „задължения към обществото“ остава към днешните нива.

Мораториумът ще запази също така големите премии, които се изплащат от фонд „Сигурност на електроенергийната система“ на производителите, чиято енергия се изкупува по преференциални тарифи - ВЕИ. Докато предложението на КЕВР е било премиите на тези производители да станат 0 лв./MWh. Така ВЕИ секторът ще получи несправедливо свръхсубсидиране.

Решението на НС за замразяване на цените заплашва сигурността на снабдяването с топлинна и електрическа енергия и природен газ, предупреждават от БФИЕК. "Задържането на регулираните цени на енергийни дружества, важни за енергийната система, като ЕСО, електроразпределителните предприятия и топлофикационните дружества, заплашва тяхната платежоспособност, както и възможността да извършват лицензионната си дейност. Тези предприятия закупуват горивата и технологичните си загуби по пазарни цени, а реализират приходите си по регулирани цени. Енергийните предприятия ще бъдат лишени от ликвидност, което ще попречи на експлоатацията на енергийните мрежи и енергетичните съоръжения през зимния сезон. Това може да доведе до прекъсвания на захранването с електрическа и топлинна енергия на всички потребители", се казва в писмото на големите индустриални предприятия. Те предупреждават, че в ЕС има дефицит на електрическа енергия и ниски нива на запасите на природен газ и това е причината за повишаване на цените поне до края на зимния сезон. "Това, в комбинация с ценовия мораториум, ще застраши финансовата стабилност на цялата енергийна система", смятат от БФИЕК.

От федерацията припомнят огромната задлъжнялост на "Топлофикация София" към БЕХ, която ще се задълбочи още повече при замразяване на цената, на която продават топлоенергията. Това ще постави в затруднено положение „Булгаргаз“ да се разплаща с „Газпром“ за природния газ, а оттам и функционирането на цялата индустрия.

Не по-малка е и заплахата за сигурността на водоснабдяването - много от ВиК дружествата вече са в практическа невъзможност да заплащат електроенергията си, тъй като техните цени са утвърдени при цена от 76 лв./MWh, докато пазарната цена гони 600 лв.

БФИЕК предупреждават за опасността чуждестранните дружества – собственици на ЕРП в България да заведат арбитражни дела срещу страната.

От ЧЕЗ вече предупредиха, че има опасност заради наложения мораториум върху цените на тока качеството на услугата да се влоши. "Започваме да ограничаваме разходи и да намаляваме инвестициите си в системата, а това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще ѝ забавим плащането“, коментира пред бТВ председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов

„Ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложени мораториум върху цената на тока“, каза Христов.

Той обясни, че ЕРП-та купуват тока между 500 и 600 лв. на мегаватчас, а го продават на 130 лв. на мегаватчас - цена, определена на 1 юли. „Законът е предвидил КЕВР да променя цените на шест месеца. В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лв., от които 70 млн. лв. са само за ЧЕЗ. Чакахме, защото КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които поне да спрат загубите. Сега идва този мораториум и ни казват, че ще трупаме още загуби. Използвали сме всичките си резерви, за да покрием тези загуби", заяви Христов. И предупреди, че дружеството ще е принудено да бави разплащанията към своите подизпълнители. 

И електроразпределителните дружества, и големите индустриални предприятия призовават правителството и мнозинството в парламента заедно да намерят решение на проблема с високите цени на енергията, но мораториумът да бъде отменен. 

Ключови думи:

БФИЕК, ЕРП, ЧЕЗ, мораториум, ток

Още по темата