Quantcast
Иде скок на бюджетните разходи за строеж на магистрали и ВиК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Иде скок на бюджетните разходи за строеж на магистрали и ВиК

Цените на арматурата, ламарината и талпите са се качили с над 50%, твърдят от браншовата камара
3 043
 МРРБ
Зам.-министър Валентин Граматиков, председателят на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев, инж. Благой Козарев от Контролния съвет на КСБ, и адвокат Андрей Цеков обсъждат как да се индексират строителните договори.

Действащите договори на държавата и общините за строителство на пътища, водопроводи, пречиствателни станции и т.н. ще бъдат индексирани, което означава сериозно оскъпяване. Камарата на строителите в България (КСБ) е успяла да убеди Министерството на регионалното развитие, че инфлацията трябва да бъде отчетена и вкарана в сметките. Темата стана особено гореща в последните месеци заради скоковете в цените на строителните материали, на тока и на горивата. 

"МРРБ и браншовата камара започнат реални стъпки за въвеждане на индексация  в стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти в страната", обявиха от министерството след поредни разговори за инфлационния натиск. На срещата представителите на КСБ са дали на зам.-министър Валентин Граматиков следните

аргументи за нуждата от индексиране на разходите:   

По данни на НСИ, Евростат и други източници от декември 2020 г. до ноември 2021 г. има галопиращо поскъпване на всички видове основни строителни материали, електроенергията и горивата, които се търгуват на борсите. Най-фрапиращо е покачването на цената при металните изделия – арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният ръст на цените до края на септември т.г., е  от 57% до 75%, а средногодишната инфлация  е вече над 42%.

Поскъпване с близо 64% се наблюдава и при  обработения дървен материал. При изделията от пластмаса  с 31% са поскъпнали тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с около 20%, а изолационните материали отчитат ръст от над 53%. С близо 57% е поскъпнал промишленият и природен газ, с над 33% рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% ел. енергията. Засега при цимента и бетоновите изделия повишението  е 11%-15%, но те ще поскъпват и догодина заради по-високите цени на  тока и природния газ,. Подобна е ситуацията и при керамичните изделия. 

С оглед  увеличението на цените е необходима индексация на започналите  договори със строителните фирми, особено по европрограмите, тъй като в противен случай съществува риск да се блокира изпълнението им. Това ще бъде обществен проблем, за който трябват решения“, коментира зам.-министър Граматиков. Идеята е да се въведат национални индекси, които да отразяват поскъпването на основните строителни материали. Към момента средногодишната инфлация в сектор „Строителство“ е около 6-7%,  твърдят строителите, но това са си техни изчисления. Но официални данни няма - националната статистика на България не поддържа специфични индекси на цените на строителните материали и себестойността на различните  групи строежи, които да послужат за евентуалните преизчисления за стойността на проектите. 

Ето защо ще бъде съставена работна група с представители на МРРБ, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по обществени поръчки и др., които да изработят национални индекси за цени на основните строителни материали  и за основните групи строежи и СМР.  Ще бъдат предложени и единни  формули за индексация на цените по сключени договори, които да отчитат инфлацията (или дефлацията) в цената на труда и на механизацията. 

За целта ще се ползва опитът на Германия, Великобритания, Дания и др. европейски страни, които прилагат индексации.  

Зам.-министър Граматиков  смята, че в рамките на 30 дни могат да бъдат направени необходимите предложения, които да се одобрят от следващото Народно събрание и да бъдат оформени като Постановление на Министерския съвет.

Според инж. Терзиев това ще доведе до успокоение на бранша, който вече е в стрес как да изпълни договори, играни на търг при цени от 2019 г., а въвеждането на статистически индекси ще позволи по-добро планиране и прогнозируемост за бранша и държавата.

Не е ясно обаче колко ще струва на бюджета индексацията. Сумата със сигурност ще е огромна, тъй като за изграждането на инфраструктурни обекти с парите на българските и европейските данъкоплатци са сключени внушителен брой договори за много милиарди левове. 

Ключови думи:

КСБ, индексация

Още

Депутатите разрешиха строителни договори да се индексират с инфлацията

29.07.2022

1397
В разрез със закона ПП иска индексация на строителните договори

21.07.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

2840
Законови промени сблъскаха задочно архитекти и строители

28.06.2022

1418