Quantcast

Медия без
политическа реклама

И след похарчени 400 млн. лв. варненското пристанище остана неудълбочено

Големи кораби биха влизали след още доста милиони - незнайно кога

31 Май 2023ДИЯН ИВАНОВ
Сайт на община Варна
400-милионният проект не е напълно приключен все още в участъците по границите на каналите, а и заради фекалната тръба на община Варна, която през 2019 г. замърси водите и не е заровена.

Почти приключилият 400-милионен мегапроект за удълбочаване на Варненското и Белославското езера почти нищо не е удълбочил в държавното варненско пристанище. Не се и предвижда. За да могат да влизат големи кораби в порта, ще са нужни още доста милиони, а случи ли се - ще е незнайно кога. Всичко това се разбира от отговор на вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев до депутатката Стела Николова (ПП-ДБ) в рамките на парламентарния контрол.

Стартиралият през 2019 г. проект многократно бе афиширан като ключов за българската пристанищна дейност, особено за терминалите на Варна-запад. Той е част от модернизацията на сектора, без която не може да се привлекат големи товари, от там и постигане на конкурентоспособност. Но от обясненията на вицепремиера става ясно, че проектът включва единствено прокопаването на двата канала по дължината на езерата, без удълбочаване на самите корабни места. Експерти потвърдиха пред "Сега ", че всеки един от портовете или терминалите в езерата (21 общо, повечето - частни), ще трябва сами да ги удълбават, да модернизират кейови стени и т.н. Това означава, че големи кораби ще бъдат обслужвани едва след като бъдат свършени и тези дейности. Видно от отговора на Алексиев, за Варна-запад това означава и изграждане на напълно нови терминали (много скъпа инвестиция). По отношение на ключовите 6-то и 7-мо място на Варна-изток (дефинитивно те на Варна-изток са за големи товари) е нужна "само" работа по кейовите им стени - 1700 метра от достъпа до тях се покрива с единия от каналите, тоест са прокопани. Тия 1700 метра са единствената удълбочена част в самото пристанище.

Проблемите в този конкретно казус от сагата с мегапроекта са няколко. Първият е свързан с факта, че цели 400 млн. лв. се оказват недостатъчни, за да бъде свършена работата по "модернизацията и конкурентоспособността" на варненското пристанище. Вторият - с публичността. Макар конкретиките на проекта да не са били тайна за експертната общност, на широката общественост не бе съобщено, че има да се правят още доста неща. Третият проблем произтича от обстоятелството, че най-вероятно прокопаването ще донесе първо полза на по-малките пристанища - при тях не са нужни чак толкова големи последващи инвестиции, колкото са необходими за новите терминали на Варна-запад.

Макар да бе замислено отдавна, към удълбочаването на езерата се пристъпи едва след като Ахмед Доган се появи като инвеститор в района, купувайки ТЕЦ "Варна" и прилежащото му пристанище в село Езерово. Данаил Папазов, министър на транспорта в кабинета "Орешарски" и настоящ шеф на порта в Езерово обаче отрече през 2021 г. проектът да предвижда прокопаване в техния порт и въобще да е е свързан с техния бизнес. Тъй или иначе удълбочаването бе свързано с множество скандали:

Удълбочаването на плавателните канали на Варненското езеро е последната брънка във верига от необясними държавни помощи за бизнесите на Ахмед Доган, почетния...

 

     

 

 

Още по темата