Медия без
политическа реклама

Двама руски моряци бяха намерени мъртви в тръба на кораб край Варна

Разследва се смърт по непредпазливост на борда на дълбачката MILFORD

04 Юли 2023Обновена
Илияна Кирилова

Двама руски моряци загинаха на борда на дълбачката MILFORD, съобщи тази сутрин специализираният морски сайт Maritime.bg. Инцидентът е станал снощи, корабът е задържан във Варна. Малко по-късно местната районна прокуратура информира, че е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.

Плаващата под флага на Белиз MILFORD бе една от двете руски дълбачки, участващи в дейностите по прокопаване на Варненското езеро. След това (проектът е почти финализиран) бе ползвана за удълбочаване на пристанището в Бургас. Снощи е плавал от южния град към Констанца за бункироване. Инцидентът става по време на прехода. Какъв е точно, не се съобщава. Общо екипажът е бил от 14 души.

Предстоят разпити на другите моряци, аутопсии и необходимите следствени действия. Загиналите са на 32 и 58 години.

 

И ПОЖАРНИКАРИ НА ПОМОЩ

По обед Валентин Енчев, директор на Морска администрация - Варна, даде подробности: Инцидентът става около 21 часа, малко след това корабът подава сигнал в системата за управление на трафика, насочен е към Варна, на борда се качват пилот и представител на спасителния център; пожарникари вадят телата от тръба в трюма (пространството над дъното - б.а.). "Как са попаднали там, всмукване ли е, самостоятелно ли са влезли, какво правят там..., е работа на следствието", каза Енчев.

Още по темата