Quantcast
И моловете зоват да бъдат отворени час по-скоро | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И моловете зоват да бъдат отворени час по-скоро

Обновена
1 735
 Илияна Кирилова

Моловете да бъдат отворени час по-скоро призоваха от Българската асоциация на ритейл центровете.

"През последните предизвикателни 12 месеца за цялата страна, големите търговски центрове положиха необходимите ежедневни грижи в отговор на всички предписания на институциите, за да гарантират безопасността на своите клиенти и служители. Всичко, което беше поискано от страна на здравните власти и е комуникирано като условия за социална дистанция и ограничаване на заболеваемостта, е изпълнено. Всеки един затворен ден идва с цена, която не всеки може да заплати. Ние също имаме право да работим при равни условия с другите бизнеси. Да продължим да бъдем затворени вече не може да бъде опция за нас“, заяви Манол Гойгаджиев, председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

Подобно на ресторантьорите, представителите на големите търговски центрове също настояват, че до момента няма научни доказателства и изследвания, които установяват, че в тези обекти предаването на заразата е по-голямо, отколкото във всяко друго място за пазаруване, което не е затворено със заповед и в настоящия момент.

Собствениците на молове и търговците в тях се смятат за дискриминирани по отношение на работещите хипермаркети, в които също има струпване на хора. 

Засега обаче от браншовата асоциация не възнамеряват да излизат на протест заради неяснотата кога отново ще заработят. Премиерът Бойко Борисов загатна по време на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък, че е възможно първо да се отворят само магазините в моловете, а по-късно и заведенията за хранене, ако епидемичната обстановка позволява.

"Организираният и стриктно спазван режим на работа на търговските центрове, поставящ като приоритет противоепидемичните мерки, ще позволи на клиентите да пазаруват спокойно и удобно - без струпвания и със строгконтрол на потока от хора. Охраната на всеки търговски център следи ежеминутно за спазването на реда и въведените ограничения за безопасност на всички посетители – предимство и усилия, които не бива да бъде пренебрегвани. Следват се всички необходими мерки за безопасност, базирани на най-добрите световни практики, както и стриктните правила за дезинфекция и осигуряване отлична циркулациянавъздуха в общите помещения", уверяват от асоциацията.

Оттам подчертават, че моловете в България осигуряват десетки хиляди работни места и преставляват платформа за развитие и инвестиции на стотици други бизнеси, които също търпят загуби от тяхното продължително затваряне.

ПОМОЩИ

Междувременно НАП съобщи, че 8100 фирми, които бяха затворени при втория локдаун през ноември, са поискали компенсации за общо 115 млн. лв. Крайният срок за подаване на заявленията бе 20 януари.

Парите за безвъзмездната помощ бяха осигурени от ОП "Иновации и конкурентоспособност", но кандидатстването се извърши чрез специално разработен модул в платформата за електронни услуги на НАП. Целта бе по-бърза обработка на заявленията и разплащане в рамките на седмица след одобрението.

Изплащането на сумите ще започне през идната седмица, през която до 28 януари ще бъдат преведени първите 30 млн. лв., съобщиха от НАП.

Собствениците на молове и търговците в тях ще получат компенсации в размер на 10% от оборота в периода ноември 2019 г. - януари 2020 г., докато останалите затворени бизнеси - ресторанти, нощни заведения, кафенета, фитнес-зали, школи за обучения и др., помощта е 20% от оборотите.

Още

„Молът“ на император Адриан ще отвори врати на хълма Палатин

14.02.2021

867
И фирмите в моловете поискаха държавата да им поеме загубите

26.11.2020

955
Евакуираха мол в центъра на София

24.01.2020

Обновена

2660