Quantcast

Медия без
политическа реклама

С готови пари се плаща всяка втора сделка за жилище

Някои купувачи държат да дадат цялата сума на ръка

Авторът

Всяка втора сделка с жилище в големите градове и основно в София се плаща изцяло с готови пари, сочат наблюденията на имотните брокери.

В Пловдив повече от половината покупки се реализират със собствени средства, а във Варна делът е още по-висок и 63% от сделките са реализирани без външно финансиране. Люба Атанасова от „Имотека“, уточни за „Сега“, че около 60% от покупко-продажбите на жилища в големите градове през миналата година са се реализирали с кредити, а останалите с готови пари на купувачите.

Някои клиенти с пари, натрупани в чекмеджета, предлагат на продавачите да им платят цялата цена на ръка, казват други брокери. Такъв е случаят с мераклия да купи къща, обявена за продажба за цена над половин милион евро, в един от баровските столични квартали в полите на Витоша. Той директно казал на брокера, докато пътували за огледа, че има парите в жабката и може да плати веднага. Почти всички продавачи избягват подобни клиенти, защото няма да могат след това да докажат произхода на парите от сделката, която в такива случаи трябва да се изповяда по нереално ниска цена. Намират се обаче собственици на имоти, които все пак искат част от цената да им се плати на ръка. За скъпите къщи край София става дума за стотина хиляди евро в торба или куфарче.

Според Даниела Грозева от „Веда корект“ причината все още да има хора, искащи да правят сделки с пари в торби е ниската информираност за правилата, които трябва да се спазват и нехайство към рисковете от плащане на ръка дори на част от цената. Тя описа случай, при който държавата запорирала активите на фалирала строителна фирма, подписвала договорите за продажба по данъчна оценка, като останалите пари купувачите ги давали на ръка. За това и данъчните са поискали от новодомците да доплатят жилищата до реалната цена, (изчислена по експертни оценки), защото хората не са могли да докажат колко са дали на ръка на фалиралия предприемач“, поясни брокерката. В случая става дума за т. нар. „Павлов иск“, свързан с чл. 135 от ЗЗД. Продажбата на данъчна оценка все още е любим трик на някои продавачи на имоти, искащи да укриват приходи и съответно да избягват плащането на данъци.

Вероятно и подобни случаи задържат страната ни на дъното по прозрачност на имотния пазар в Европа. Той е определен като полупрозрачен в индекс на консултантската компания JLL за 2022 г. България заема 41-о място сред 94 страни с оценка от 2,89 пункта по петобалната система. Колкото е по-ниска оценката, толкова по-прозрачен е пазарът на имоти, и обратното - при по-висока е по-непрозрачен. По-непрозрачни от българския пазар в Европа са само тези в Хърватия, Словения и Сърбия, които са поставени съответно на 43-о, 50-о и 53-о място. Малта също е по-назад в класацията, с 62-о място. Великобритания е най-прозрачният имотен пазар в света с оценка от 1,25 пункта. В топ десет попадат още САЩ, Франция, Австралия, Канада, Нидерландия, Ирландия, Швеция, Германия и Нова Зеландия.

Според Тихомир Цаков от „Аристо“, изсветляването у нас не може да стане с магическа пръчка. „Липсва ни зрелост на пазара и за прозрачността трябва да помагат всички и продавачи и купувачи. Готовността да се плащат данъците опира до манталитета ни. По-младите по-активно декларират реалните цени на сделките. За това и доста време ще мине, докато се промени мисленето на всеки от нас. Държавната от своя страна трябва да прецизира статистиката на пазара, което ще помогне за изсветляването. Колкото повече и детайлна информация има, толкова повече хората ще се съобразяват с нея и това ще ориентира и купувачи и продавачите какви са реалните пазарни стойности“, поясни брокерът.

Наско Атанасов от „Виктория инвест“, смята, че над 90% от сделките се плащат по банков път и на реални цени. „В останалите случаи става дума за селски имоти или покупко-продажби между близки роднини в малките населени места. Причината да сме назад в прозрачността, може би се дължи и на липсата на правила за рекламирането на имоти и затова сайтовете са пълни с фалшиви обяви. Това може да се регламентира само със закон. На добра воля няма да стане. Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) вкара проектозакон в последния парламент по тази тема в парламента, като целта му е пълна регламентация на дейността на посредническите агенции. Предлага се рекламирането на имота в Интернет да става само с изричното съгласие на собствениците. По този начин ще се намали драстично и броят на фалшивите обяви“, поясни той.

Изабела Клисарска от „Явлена“ пък твърди, че в последните години бизнесът с недвижими имоти у нас е станал много прозрачен и голямата част от сделките се реализират на реално договорените стойности. Според нея изповядването на данъчна оценка вече е отживелица.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?