Медия без
политическа реклама

Германия затваря седем ТЕЦ на въглища

Берлин се връща към зеления преход след края на енергийната криза

26 Март 2024
Димящите централи отиват в миналото
ЕПА/БГНЕС
Димящите централи отиват в миналото

Седем електроцентрали, захранвани с лигнитни въглища, с общ генериращ капацитет от 3,1 гигавата ще бъдат затворени в Германия в края на март, след като планираното извеждане от експлоатация на централите беше отложено поради енергийната криза от 2022 г.

Седемте въглищни централи вече няма да могат да продават електроенергията си на пазара на едро. Федералната мрежова агенция заяви, че спиранията няма да повлияят на сигурността на доставките.

„Затварянията са планирани и взети предвид във всички прогнози за доставките. Сигурността на доставките продължава да бъде гарантирана“, обяви говорител пред ДПА, цитиран от EURACTIV.bg.

През март 2022 г. германското правителство реши да отвори отново пет въглищни централи и да отложи спирането на други две централи в очакване на намаляване на доставките на руски газ.

Това решение бе удължено за още една зима през октомври 2023 г., тъй като доставките на руски газ спаднаха, а ядрената енергия от Франция намаля заради технически проблеми.

Изгарянето на въглища е един от най-замърсяващите начини за производство на електричество. Световните лидери призоваха за ускоряване на усилията за постепенно спиране на въглищната енергия на годишната среща на върха за климата в Обединените арабски емирства през декември миналата година. Германското правителство постави краен срок до 2030 г. за „идеалния случай“ за отказ от въглищата.

Производството на електричество на базата на въглища позволява доставките да могат да бъдат увеличени или намалени според нуждите, изпълнявайки ролята, която често играе газът – да гарантира, че производството на електроенергия отговаря на променливото търсене.

През 2023 г. въглищата са осигурили 26% от германската електроенергия, което е спад от 33% спрямо предходната година, когато беше пикът на енергийната криза.

Германия следва целта си да изпълни крайния си срок до 2030 г. за отказ от въглищата, но експертите казват, че липсата на средства за балансиращи газови електроцентрали може да се превърне в пречка.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата