Медия без
политическа реклама

Евтин ток до 250 кВтч стига само за осветление и кухненски уреди

Идеята на служебния кабинет за две тарифи може да докара още по-големи разходи за отопление на бедните домакинства, смята експерт

17 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Енергийни експерти се противопоставиха на идеята на служебния кабинет да се въведат две тарифи на тока за бита, като по-ниската цена се плаща за потребление до 250-300 киловатчаса на месец. 

"Стъпалото е твърде ниско и на практика ще натовари с по-високи разходи всички домакинства, които през зимата се отопляват на ток", заяви пред БНР Антони Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Все още не е ясно какъв праг за двете тарифи ще предложи за гласуване в Народното събрание служебният кабинет, но предварителните разговори се въртяха около 250-300 киловатчаса. Ресорният вицепремиер Христо Алексиев посочи, че така ще се защитят по-бедните домакинства, докато богатите, които "отопляват басейни и копаят биткоини", ще плащат по-скъп ток.

"Това не е добра обосновка. Заради една малка група хора, ще бъдат засегнати всички, които ползват ток за отопление", коментира Иванов. Той посочи, че се предвижда твърде ниска месечна консумация на ток по евтината тарифа, която покрива само осветлението и ползването на домакински електроуреди, но в никакъв случай не покрива отопление с по-мощни електроуреди. "Точно това ще се получи през зимния сезон - много домакинства, именно защото имат ограничени възможности, ползват електрическа енергия за отопление и изведнъж ще се окажат в ситуация да плащат много скъпа енергия", посочи той.

Според енергийния експерт дори и да се вдигне прагът на по-скъпия ток, механизмът на две тарифи няма да е работещ, защото отново по-заможните българи ще бъдат в по-голяма степен облагодетелствани. Според него трябва да се помисли за друг механизъм за ограничаване на ползването на ток на регулирани цени. Според Иванов това ограничение не трябва да е месечната консумация, а присъединителната мощност. Ако тя е голяма, потребителят трябва да попада в категорията на свободния енергиен пазар и да плаща по цени на свободния пазар, посочи Иванов.

Ключови думи:

ток, тарифи

Още по темата