Quantcast
ЕС одобри брашнените червеи за човешка храна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ЕС одобри брашнените червеи за човешка храна

Отглеждането на ларви и производството на храни от тях скоро ще е бизнес за десетки милиарди евро
7 630

Брашнените червеи станаха първите насекоми, които бяха одобрени за човешка консумация от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA).

Заключението на хранителните експерти на Европейския съюз е, че тези жълти ларви са изключително богати на протеини, мазнини и фибри, както и че може да се използват сурови, изсушени, дори и смлени на брашно за изпичане. И най-главното - те са напълно безопасни за консумация от хора.

Според агенцията, базирана в Парма, жълтите брашнени червеи може да се ползват за производство на бисквити и тестени изделия, за някои ястия на бобова основа, за енергийни блокчета (заради хранителната стойност на ларвите). Но също така, което е особено важно за хранително-вкусовата промишленост - за една от съставките на т.нар. имитации на меса, за влагане в колбаси, кайми. А също така и в някои напитки и ред други храни.

Въпреки името си брашнените червеи (Tenebrio molitor) всъщност са ларви - един от четирите жизнени стадия на брашнените бръмбари. 

Очаква се те да бъдат всъщност първите от много насекоми, които ще бъдат разрешени за човешка храна в Европа в близките години. Това все пак няма да бъде светкавичен процес, най-вече заради, меко казано, нетрадиционния вид в очите на европееца на всякакви ларви, насекоми и червеи в едно хранително меню. Има изследвания, според които европейците имат особено силен рефлекс на гадене само при мисълта да ядат насекоми, които са съвсем нормална храна в Азия, в много части от Африка, в Австралия и Нова Зеландия.

Решението на EFSA обаче на практика дава началото на цял нов сегмент от хранително-вкусовата промишленост в Европа, който може да достигне оборот от десетки милиарди евро в рамките на следващите 10 години. Затова и някои от хранителните гиганти, като "Нестле" и "Каргил", вече заявявиха интерес за инвестиции в промишленото отглеждане и преработване на насекоми за човешка храна.

 
EU approves mealworms for dinner

Mealworms are on the menu in Europe. The yellow grubs have just become the first insect approved for human consumption by the European Food Safety Agency https://reut.rs/3nTRQIr

Posted by Reuters on Monday, January 18, 2021

 

Още

Цените на храните се укротиха в очакване на тревожна есен

07.07.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

7579
Нов закон в Испания спира изхвърлянето на храна от кръчми и супери

07.06.2022

5183
Фабриките за насекоми у нас се оказаха цял рояк

21.05.2022

12338