Медия без
политическа реклама

Държавните Автомагистрали няма да спрат да харчат на тъмно

Дружеството получава милиарди от бюджета, но не било длъжно да дава достъп до информация

16 Апр. 2021
Свлачище в Искърското дефиле. За укрепване на такива обекти "Автомагистрали" получи близо 500 млн. лв. от бюджета през 2019 г., няма никаква яснота как се харчат парите.
Свлачище в Искърското дефиле. За укрепване на такива обекти "Автомагистрали" получи близо 500 млн. лв. от бюджета през 2019 г., няма никаква яснота как се харчат парите.

Държавното дружество „Автомагистрали“, което получи близо 3 млрд. лв. без конкурс от Агенция „Пътна инфраструктура“ за изграждане на магистрала „Хемус“ и укрепване на свлачища, отказва достъп до договорите с подизпълнители и предпочита да се разплаща с контрагентите си на тъмно. Макар да е 100% държавна фирма и да получава публични пари, при това с директно възлагане без процедура по ЗОП, компанията настоява, че не е задължен субект по закона за достъп до обществена информация и не е длъжна да дава отговори. На подобни запитвания на журналисти тя отговаряла само от добра воля.

На тъмно предпочитат да работят и контрагентите на „Автомагистрали“. Незнаен брой фирми получават десетки милиони по договори с държавната фирма за наем на техника и доставка на материали, сключвани извън Закона за обществените поръчки. Фирмите на свой ред отказват достъп до договорите, като твърят, че клаузите им са фирмена тайна и ноу хау.

Това става ясно от позицията на държавното дружество по заведеното от „Сега“ съдебно дело срещу отказан достъп до информация. „Сега“ поиска копия от всички договори с подизпълнители и контрагенти, сключени от „Автомагистрали“ в изпълнение на три договора – два за „Хемус“ и един за укрепване на свлачища, но от дружеството отказаха и предоставиха само частична информация за извършени общо плащания по тези договори.

В хода на съдебното дело от „Автомагистрали“ представиха копия на отказите на част от фирмите, с които работят, които на свой ред са интересни. Много от фирмите отказват достъп до информация без никакви мотиви. Други дават достъп, но по начин, който на практика няма да разкрие нищо. Така например  „ГБС - Инфарструктурно строителсво АД“ се е застраховала и дава съгласие за предоставяне на информация, но така, че интересите на компанията да не бъдат засегнати. От текста става ясно, че почти всичко от исканата информация според фирмата засяга интересите й. Друга голяма фирма – „Грома холд“, също отказва достъп, но допуска, че информация все пак може да бъде дадена. В този случай фирмата обаче настоява анонимността й да бъде гарантирана.

Някои от предоставените откази на фирми-контрагенти на „Автомагистрали“ са идентични като текст, а между самите фирми се откриват връзки. Така например „Автомагистрали София“ отказва с аргумента, че исканата информация е фирмено ноу хау, идентичен е текстът и на отказа на фирма „Инжстройинженеринг“. „Инжстройинженеринг“ е едноличен собственик на капитала на „Автомагистрали София“ до 2015 г. "Инжстройинженеринг"  е една от фирмите-контрагенти на държавната „Автомагистрали“, свързани с бившия шеф на АПИ Велико Желев. Велико Желев е посочен като действителен собственик и на фирма „Хидрострой“ – друг контрагент на „Автомагистрали“ по трите договора за Хемус и свлачищата, който отказва достъп до информация. „Хидрострой“ придоби свързваната с Делян Пеевски строителна фирма „Водстрой 98“.

Много любопитни са отказите на две от дружествата, работили с „Автомагистрали“ по тези договори – на фирма „Копекс и ко“ и на „ОРС инфраструктура“ ООД. В отказа за предоставяне на информация от „Копекс и ко“ твърдят, че исканите от „Сега“ договори са сключени по реда на ЗОП и цялата необходима информация, която има публичен характер е публикувана в профила на купувача на „Автомагистрали.“ Не е ясно дали от фирмата са заблудени, но точно това е проблемът  – че договорите не са сключени по реда на ЗОП и не фигурират никъде.

„Орс инфраструктура“ ООД пък счита, че всичко, което може да интересува обществото, вече фигурира в публични държавни регистри. „Това, което би представлявало обществен интерес, съществува в държавните публични регистри, тъй като дружеството подлежи на независим финансов одит, който се публикува“, убедена е фирмата. В „Автомагистрали-Хемус“ пък се притесняват, че разкриването на информация за тези договори (б.р. несключвани по ЗОП) ще ги направи неконкурентоспособни при бъдещи процедури за възлагане на обществени поръчки. Има и фирми, които всъщност са дали достъп до исканата информация, но това не е взето предвид от „Автомагистрали“.

"Ясно е, че тук става въпрос за определен вид схема и заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Това, което се заобикаля, e най – вече прозрачността. В случая е налице надделяващ обществен интерес за разкриване на исканата информация независимо от получените откази на трети лица", коментира адвокат Стефан Ангелов от Програма Достъп до информация. Според него е абсурдно да се твърди, че „Автомагистрали“ не са задължен субект по Закона за достъп до обществена инфорация, след като фирмата е 100% контролирана от държавата и получава публично финансиране по тези договори.

По данни на МРРБ от края на миналата година държавната фирма "Автомагистрали" разполага с 381 служители и 355 машини. Видно от сключваните договори и правените плащания към трети лица, капацитетът на фирмата не е достатъчен за самостоятелно изпълнение на дейностите. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата