Quantcast
Държавата отнема лицензите на "Еврофутбол" - за 3 месеца | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавата отнема лицензите на "Еврофутбол" - за 3 месеца

Комисията по хазарта обвинява букмейкъра в неплащане на такси - също като лотариите на Васил Божков
Обновена
6 742
 БГНЕС
Васил Божков още не е екстрадиран от Дубай.

"Уважаеми клиенти, букмейкъри и партньори на „Еврофутбол", след близо 27 години съществуване ще бъде принудително унищожен първият лицензиран частен хазартен оператор в България… Отново българско предприятие ще бъде насилствено фалирано от управляващите, а хиляди хора ще бъдат безработни съвсем скоро".

Това съобщи букмейкърът "Еврофутбол" ООД в открито писмо (публикувано на сайта на компанията). За днес в 11 ч. е насрочено заседание на Държавната комисия по хазарта. Дневният ред е само с 2 точки и те са за отнемане на лицензите на "Еврофутбол". Компанията организира залагания  - на живо и онлайн, върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.

 

На заседанието си днес ДКХ наистина взе решение за оттемане на лицензите - но само за 3 месеца. В рамките на този срок нарушителят трябва да се поправи. 

 

Основен акционер в дружеството е е Васил Божков, а съдружници са му братята Найденови, които разкриха, че лотариите на Божков спестяват част от държавните такси, които трябва да влизат в бюджета (стотици милиони левове според прокуратурата и ДКХ).

 

В решението на комисията от днес се посочва, че "в тримесечен срок "Еврофутбол" ООД следва да предприеме действия за преустановяване на допуснатите нарушения. В случай, че в определения срок бъдат отстранени обстоятелствата, които са основание за налагане на принудителната административна мярка - временно отнемане на лиценз, дружеството може да продължи дейността си". 

 

В открито писмо, публикувано вчера, „Еврофутбол" обяви драматично какви ще са последствията от евентуално спиране на дейността му:

 

"Ще бъдат унищожени източниците на доходи на близо 800 директни търговски партньори /букмейкърски пунктове/ на „ЕВРОФУТБОЛ“, които се стопанисват от самостоятелни юридически лица в цялата страна и са малък семеен бизнес;

Над 2300 физически лица, пряко свързани с организирането и провеждането на игрите на „ЕВРОФУТБОЛ“, насилствено ще бъдат лишени от правото си да упражняват труда си и ще станат безработни;

Повече от 100 търговски партньори на „ЕВРОФУТБОЛ“ ще загубят източник на приходи;

Българският държавен бюджет ще бъде лишен от милиони левове ежемесечни приходи."

 

Авторите на писмото разказват какво се е случило преди санкциите от ДКХ: 

"Всичко започна на 14.02.2020 г., когато в късния петъчен следобед представителите на държавния орган Държавна комисия по хазарта ни връчиха Акт за установяване на публични държавни вземания (АУПДВ) за предполагаеми дължими от дружеството ни публични вземания за държавни такси на стойност 328,9 млн. лева.

Искаме да отбележим, че „Еврофутбол“ ООД съществува от близо 30 години и винаги е заплащало дължимите държавни такси в съответствие със Закона за хазарта, одобрените от Министъра на финансите директно и от Държавната комисия по хазарта изрично правила.

След това, на 21.02.2020 г., бяха блокирани всички наши сметки и така ни бе попречено да фукционираме нормално. Въпреки възникналите препятствия, ние продължихме да работим и да изплащаме печалби на клиентите си.

След 13.03.2020 г. последваха гласни и писмени закани и предписания от представители на институциите да затворим незабавно букмейкърските ни пунктове под предлог за Извънредното положение с оглед справяне с коронавируса COVID-19."

 

В писмото се посочва, че "пунктовете на „Българския спортен тотализатор“, който е държавно предприятие, работят и в момента сякаш мерките за справяне с пандемията не важат за тях. Тъжното е, че профилът на клиентите на Тотото е предимно от рисковите групи възрастно население, за които има пряка опасност от заразяване с Коронавирус". 

От „Еврофутбол обвиняват, че "от началото на 2020 г. активно се води битка за това българският бизнес по отношение на спортните залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн, които, според сега действащата законова уредба, нямат право да осъществяват наземна хазартна дейност".

 

В писмото са отправени и въпроси към управляващите: 

 

1. Някой от Вас замисли ли се, че с тези си действия неправомерно потъпквате правата на служители на компанията, клиенти, букмейкъри, които са самостоятелни юридически лица, доставчици и контрагенти?

2. Замисляли ли сте се, че тези българи ще останат безработни и хиляди семейства ще преживяват още по-трудно?

3. Помислихте ли, че тези хора вече ще са допълнителна грижа за държавата чрез изплащане на обезщетения и помощи за останалите без работа съкратени работници и служители от сектора?

4. Разбирате ли, че към държавния бюджет вече няма да постъпват никакви приходи от наземни спортни залози – нито чрез такси, нито чрез преки или косвени данъци, защото на 25 март ще закриете „ЕВРОФУТБОЛ“?

5. Защо не се съобразявате с ясно установените правила за законност, равнопоставеност и правна сигурност в Европейския съюз, на който България е държава членка и е длъжна да ги спазва – защото твърденията, че „ЕВРОФУТБОЛ“ има публични задължения не са доказани нито по основание, нито по размер в съда?

6. Защо толерирате чуждестранни хазартни оператори и им осигурявате законодателен чадър чрез плащането на по-малки данъци и такси? Защо освобождавате чуждестранните корпорации от данък по ЗКПО? Съзнавате ли, че такова данъчно облагане нарушава принципа за равнопоставеност и е противоконституционно? Защо съсипвате насилствено българският бизнес, който задържа парите от хазарта в България, а не ги изкарва зад граница!

7. Свързана ли е системата на „Еврофутбол” директно с НАП и ДКХ? Председателите на комисията по хазарта ръководили ли са НАП и КФН?

8. Министърът на финансите не е ли знаел как се формират приходите в бюджета от компаниите, които са сред най-големите данъкоплатци в държавата?

9. Някой от властимащите изчислил ли е какви ще са загубите в дългосрочен план за бюджета и представил ли ги е на обществото?

10. Кой ще спечели от този грабеж?

Управляващите не се интересуват от държавния бюджет, нито от спазването на законността в страната ни, а единствено целят принудителното закриване на „ЕВРОФУТБОЛ“ и още по- масова безработица, удовлетворяваща нечии интереси. Над 500 милиона внесени такси не могат да бъдат преобразени в 700 милиона невнесени, само за да осигурят алиби за заграбване и унищожаване на бизнес.

 

На финала на писмото става ясно, че "Еврофутбол" затваря пунктовете си за залагания от 25 март и че спечелилите най-вероятно няма да си получат парите. 

"Ние искаме да изплатим неполучените печалби на клиентите ни в размер на близо 420 000 лева, но това зависи от държавата, която трябва да ни позволи да го направим!", обясняват от дружеството.

 

Ключови думи:

Еврофутбол, лицензи, ДКХ
26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"ЛУКойл-България" лицензира базите си в последния момент

25.12.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

2062 2
Фирмите на Божков могат отново да се включат в хазарта

04.12.2020

9198 30
Депутатите коригираха високите такси за хазартни лицензи

23.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1895 3

Коментари

vasilevil

И каква стана тя?Основните свидетели срещу божков и те безработни.

Solace

Найденови имат онлайн буки - Ефбет. Спонсорират доста неща, вероятно срещу обещание да не ги закачат...

sega_reader

Хазарта е излишен за една нормална държава.

Материалното производство е в основата на успеха на народите, а не правенето на кухи пари от въздуха.

Рано или късно въздухарите, които управляват света ще разберат, че хляба е по-важен от парите.

Трябва да се извърви дълъг път, защото човешката природа не предполага бързо учене и правене на изводи.

АлСал

И в коя "нормална" държава няма хазарт?

Luckbox

Sega_reader изобщо явно си затваря очите за какво би се случило, ако ''няма хазарт'' в една държава. А именно - екслозия на нелегалния онлайн и офлайн хазарт. Който е в пъти по-вреден. Може би затова, както колегата по-горе е писал, няма ''нормална'' страна без легален хазарт под някаква форма. Разбира се, не поддържам хазарта във формата ''Национална лотария'' с шоу в прайм тайма на национална телевизия. Това е прекалено. 

И друго, от правенето на ''кухи пари от въздуха'' се възползваме абсолютно всички. Точно правенето на пари от въздуха (каквото и да значи това) е една от причините светът да живее по-добре, по-дълго и по-здравословно последните 40-50 години. Правенето на джунджурии може да е в основата на прогреса на народите, обаче развиването на услугите е това, което ги направи благоденстващи. Дори в Китай индустрията е по-малка от сектора на услугите. 
 

Force

И в коя "нормална" държава няма хазарт?

А в коя "нормална държава" този хазарт е във всеки квартал, на всяко кръстовище, на всеки пазар?

sega_reader

Когато след време изчезне и хляба от магазините и почнем да се бием с пръти за насъщния и по улиците има погроми, пак влез във форума, ако го има, и си прочети мнението.

Нормализацията на живота минава неминуемо през катаклизъм и тогава изчезват точно въздухарските пари и дейности и остават само тия, които пряко касаят оцеляването, да има хляб, да има лекарства, да има условия да си гледаме децата.

Капитализма и особено късната му форма наречена демокрациа отучи хората от материалното и ги разхайти с нематериалното правене на пари.

Не му е сега времето да философстваме над тази тема.

Други неща излизат на дневен ред.

Да му мисли този, който е зает във въздухарскси бизнес. Винаги ще има място за хора, произвеждащи нещо с ръцете си и мозъка си.

Въздухарите ще отмрат по естествен път.

Но, всяко нещо с времето си.

АлСал

Колега, тук не става въпрос за ликвидиране на хазарта, а за подмяна на един мошеник с друг - по-"правилен". Това е. Няма нищо общо с карантината, от която икономическото цунами се задава, но не всички се усещат в суматохата.

Force

На така зададен въпрос, това ми е отговорът. 

Най-малко пък ще жаля за този "бизнес", който съсипва останалите. 

Всъщност той не произвежда, а преразпределя едни пари, които се изкарани чрез работа.

Така че е редно утече в киреча...

Каубой
снимка на Каубой

Това го имаше по времето на Вашия ссср граЖданин андрю. Гръмнахте го. Второ го имаше по времетао на добрия иван от пловдивското котило на една чуждестранна гимназия онагледена във "Вчера". Помните ли?

Биене с пръти в Столицата няма. Днес магазините пращят от стока и са почти празни от към клиенти.

Мечтата за световна полю ревция умира последна.

АлСал

Към sega_reader ми беше забележката, force.

А отговорът е неправилен. Други държави живеят еди-как си не защото нямат букмейкърски пунктове. По-надолу пиша как си организират доходите ("Софийска вода" - Франция),коментар 7.

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

А ефбет мошенниците?

А хилядите казина и игрални залички тях кога?

Evasion

Важното е да процъфтява черното тото и нелегалните залагания.

Nashenec

Как беше старата максима - Който меч вдига, от меч умира !

Теиз решиха да използват държавната машина за да се разправят с конкуранцията, но не съобразува, че това задължително ще се обърне срещу тях. То в една велика книга, както често го казва един мой познат, пише: НЕ прави това, което не искаш да ти правят на тябе.

АлСал

 активно се води битка за това българският бизнес по отношение на спортните залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн

 Защо освобождавате чуждестранните корпорации от данък по ЗКПО? 

Защо съсипвате насилствено българският бизнес

за предполагаеми дължими от дружеството ни публични вземания за държавни такси

 

 

Всичко написано е 1:1. 

Онзи ден дадоха на "Софийска вода" - veolia (Франция) да доставя вода на Перник, след като прокопаха и положиха тръби с чии пари?

mick

Тия двамцата май са по-обгрижвани и от Пеевски. Дали пък няма да вземат мястото МУ?

rusi

Следете на мястото на Еврофутбол кой ще се появи. Тогава ще разберете защо се прави това.

momon

Шило в торба не стои! Та и с Каскета е така. Покрай вируса не остана телевизионно време за него и се напъва отново да се върне в новините.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

 Божков е имал предварителна информация какво ни чака тука и овреме отиде в по-топла страна, където вирусите не виреят...взел си е парите и си живее нормално...а ние тука заключени като затворници...и с маски по лицата..

 

...хазарта трябва да е силно ограничен...и държавен, за да отиват парите за спорт...

Solace

Някой живее в измислен свят, в който всичко е подредено, няма лоши неща и хора, всички са добри, и около нас обикалят мечетата с нежна сърца и еднорози в цветовете на дъгата. Ама не...

Ще се позова на класика сър Тери Пратчет - така или иначе такива неща ще има, поне да са организирани (касае се за гилдиите на убийците, крадците, жриците на спазарената нежност и т.н. в Анкх-Морпорк).

Нима някой е спрял боевете с кучета? С петли? Това също е хазарт, макар и по-жесток от това колко корнера ще има в първите 10 минути на мача Осасуна - Леванте. Винаги ще има хазарт - само погледнете колко на брой са отборите, спонсорирани от букмейкъри не само в България, ами и по света. Но когато е нормативно регулирано, и ако има една кадърна администрация - бюджетът ще се пълни. 

Колкото до залагащите - тук е до умствен багаж. Има хора, залагащи десетки и стотици левове. Има такива, при които това е болестно състояние. Има и такива, които слагат по някой лев за кеф - аз, например, съм си определил месечен бюджет от левове, които мога да прежаля, и ако опукам бюджета още на 5-о число - пасувам до 1-во. Не играя за да се прехранвам, а и до момента каквото съм вкарал - това съм изкарал от хазарт в последните 15-ина години. И те така. А, български букита не ползвам, само чужди. По същата причина, по която не се играе на българския фондов пазар, а само на чужди - регулациите са български, управляват се от българи...

Стоф

Хазартът не е бизнес, а мошеничество. Изобщо не бива да се легализира. 

sega_reader

Хазартът е зависимост !

Също като зависимите към наркотици, алкохол, цигари, пристрастените към компютри, като анорексията и булимията. Но страдащите не си го признават.

Никоя държава не избира човек да я управлява, ако е зависим.

Но ние си избрахме царчето, комарджията от Мадрид.

Хазарта е болест.

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Ъ теа па смениа заглавието ся за 3м само...пък то трябва окончателно.

Luft hans

Това изобщо какъв ефект ще има?

Аз се питам колко точно мача ще се изиграят в света в следващите 3 месеца. Засега май само в Беларус първенството не е спряно.

vali_cop1

Напълно съм съгласен. Търси се "новина" за отвличане на вниманието и след три месеца, когато пандемията утихне и животът тръгне в нормалното си русло тихомълком ще им върнат лиценза и хазартнозависимите отново ще си дават паричките, ако са им останали разбира се.

HBK

Над 2300 физически лица, пряко свързани с организирането и провеждането на игрите на „ЕВРОФУТБОЛ“, насилствено ще бъдат лишени от правото си да упражняват труда си и ще станат безработни;

Повече от 100 търговски партньори на „ЕВРОФУТБОЛ“ ще загубят източник на приходи;

 

Ле-ле!. Ужасих се от броя на търтеите занимаващи се с „Търговия с надежди”. Не ми се мисли за броя на хазартно-зависимите индивиди и редови Българи, купуващи талончета на надеждата. Свят ми се зависи от стотиците милиони данъци, които кърлежите-данъкоплатци уж трябвало да внесят в хазната (но не са го направили) и не ми се мисли за печалбата, снета от гърба на ожилените Българи, която горните кожодери са си усвоили и разпределили.

 

Ама имало опасност да им вземат „бизнеса”? Добре, че е само бизнеса, ами не живота. Щото един Български премиер (камунист трето поколение) се раздели с него след като размаха списъците на братчедите-кредитмилионери. Все наши хора и назначени „бизнесмени”.

Влез или се регистрирай за да коментираш