Медия без
политическа реклама

Съдът се чуди защо Горанов е проспал над 200 млн. лв. от Еврофутбол

НАП печели дело за близо 300 млн. лв., но бившият министър е обвинен, че е действал срещу обществения интерес

09 Март 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Колаж: Илияна Кирилова

Административният съд в София (АССГ) е отхвърлил огромна част от претенциите на свързаното с бизнесмена Васил Божков "Еврофутбол" ООД, но остро е разкритикувал действията на държавата в лицето на министерството на финансите, които са довели до неплащането на милиони данъци и такси. Това става ясно от съдебно решение, което видя "Сега" в електронното деловодство на съда. 

Магистратите приемат за законен акта на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), с който са установени неплатени държавни такси и лихви за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета за периода за близо 300 млн. лв. Отменен е акт за малко над 30 млн. лв. такси и лихви. След този изход на делото дружеството е осъдено да плати на НАП и 390 760 лв. за адвокатско възнаграждение. От съдебния акт не става ясно кой адвокат е наела НАП, тъй като е изписан само с инициали - адвокат Р. Съдът обаче остро критикува бившия финансов министър Владислав Горанов.

Решението на съдия Антоанета Аргирова е от 8 март. Тя се произнася по жалбата на "Еврофутбол" срещу акта на ДКХ за такси и лихви за периода от началото на 2014 г. до края на 2019 г. за 328,88 млн. лв. От тях 261 млн. лв. са такси, а 67,7 млн. лв. са лихви. Таксите и лихвите бяха начислени, след като изведнъж държавата се сети, че години те са плащани по погрешен начин. Божков твърди, че лотарийният му бизнес е плащал не 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите, защото законът му позволява.

"Няколко организатори на лотарийни игри са включили в своите правила превратно тълкуване, като са решили, че игрите могат да се облагат не с 15% върху оборота, а с такси и комисионни. В нито един момент законът не е допускал подобно тълкуване", заяви Владислав Горанов, през юни м.г., когато все още беше финансов министър. "Комисията по хазарта още от 2014 г. е утвърждавала подобни правила за игри в разрез със закона и е допускала подобно прилагане на закона от някои хазартни оператори. В края на 2019 г. при мен дойде сигнал от организатори на хазартни игри за подобно неправилно прилагане на закона. Веднага възложих проверка на Държавната финансова инспекция, която установи разликата и некоректното прилагане на закона", допълни тогава Горанов, пропускайки своята роля в това.

И макар и да се произнася в полза на НАП, съдът не спестява критики за това как функционира държавната машина и обръща специално внимание и на Горанов, макар и да не го назовава поименно. Съдия Аргирова подчертава, че законът изобщо не е ясен. И че ако беше, комисията по хазарта нямаше да пише правилата, по които са събирани таксите от "Еврофутбол", а шефът на комисията по хазарта щеше да даде поне един пример какво е хазартна игра в мотивите към акта срещу дружеството.

Ако една норма е неясна заради недобра редакция, без значение каква е причината за тази недобра редакция и запазването й във времето, не създава основание нито за неприлагане на нормата, нито за неправилното й прилагане, обяснява съдът. И допълва, че неяснотата се преодолява с тълкуване, което е задължение на само на съда, но и на изпълнителната власт.

Сега съдът тълкува, че Законът за хазарта не е допускал залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета да може да бъде организирана по такъв начин, че залозите на участниците да не се заплащат на организатора на играта преди провеждането на самата игра. Т.е. изключено е от организаторите на тези игри да се събират такси и комисионни вместо залози.

Хазартният бос Васил Божков огласи нови серия неудобни въпроси, с които атакува лично министъра на финансите Владислав Горанов. Владислав Иванов Горанов не само не зачита, но и дори и не чете закони, които е гласувал, подписал и е длъжен да прилага.

Не само поведението на "Еврофутбол" противоречи на закона обаче, пише съдът. Нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период - повече от 5 години - спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, включително и от организатора на играта. "И двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата, като предоставяща избор на хазартния оператор да организира игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета така, че да събира или залозите на участниците или такси и комисионни за участието им в играта. Това тълкуване се поддържа включително и в съдебното производство от юрисконсулта на НАП", пише съдия Аргирова.

Тя допълва още, че за този 5-годишен период ДКХ е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните. Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет общо държавни такси 557 млн. лева, за съда, с оглед на фактите по делото, е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ.

Съдът напомня и че през тези 5 години "Еврофутбол" е проверявано 4 пъти и нито веднъж не са били констатирани нарушения, а е трябвало да бъде установено, че законът се прилага неправилно.

От експертизата по делото става ясно, че за петте години общата стойност на направените залози е 2 622 502 490 лв., размерът на държавната такса е общо в размер на 393 375 373 лева, а дружеството е внесло 132 210 481 лева. Така са изчислени и дължимите 261 164 891 лева такси и 67 723 041 лева лихви.

Решението на АССГ не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд

Приходната агенция е наела адвокат за 430 хил. лв. въпреки юрисконсултите си

В съдебното решение се казва още, че няма законова причина да бъде отказано "Еврофутбол" да плати хонорара на адвокат Р., нает от НАП. Той е 430 хил. лв., но "Еврофутбол" е осъдено да плати 390 хил. лв., тъй като част от жалбата му е уважена. Хонорарът на адвоката е минималният според наредбата за адвокатските възнаграждения, тъй като е обвързан с материалния интерес по делото.

"На съда не му е известно по други дела в АССГ досега, по които страна е изпълнителният директор на НАП или друг орган по приходите, защитата му да е осъществявана от външно нает адвокат. Предвид конкретиката на случая и изложените в мотивите на съда съображения, касаещи неправилно прилагане на закона и бездействие на административни органи в продължителен период, за съда е проблематично допълнителното разходване на публични средства в толкова значителен размер за външно нает адвокат от администрация, неоспоримо обезпечена с достатъчно на брой юрисконсулти", пише съдия Аргирова. И казва още, че е възможно тази сума изобщо да не бъде събрана от дружеството, което ще ощети държавния бюджет и ще накърни обществения интерес допълнително.

Още един представител на върхушката на ГЕРБ, който беше низвергнат миналата година заради връзки с политика от ДПС Делян Пеевски и все още се проверява от прокуратурата заради чуждия апартамент, в който живее безплатно, се завръща в публичното пространство.

Христо Иванов: Корупция, корупция, корупция

"Крещящ пример за целия корумпиран модел, който ни управлява", коментира съпредседателят на "Демократична България", съдебното решение. Според Иванов думите на съда са меки, защото става дума за напълно целенасочено създадено двусмислие в закона, което да позволи плащането на по-малки такси за хазартната дейност. 

“Абсолютна свинщина е това. 500 млн. лв., които не са отишли за пенсии, за заплати на учители, санитари, за детски и спортни площадки, не са отишли за медицински хеликоптери, за Бърза помощ. Ето това е Бойко Борисов. Ето това те наричат "работа, работа, работа". Корупция, корупция, корупция. Рушвети, рушвети, рушвети. Тази свинщина трябва да бъде прекратена”, заяви Христо Иванов.

Той припомни самите думи на Васил Божков, че всеки месец е плащал подкупи, които или е носил лично, или “разни дами са ходили да ги взимат от него, за да ги носят”. 

"Затова е важно коя е Мата Хари. Защото е много вероятно да става дума за муле, за персона, която е имала за задача да ходи в премиерската вила да носи подкупите, да ги слага в чекмеджетата и да ги снима като доказателство. Става дума за чудовищна корупция", смята Христо Иванов. 

 

Без данни за престъпление спира разследването за снимките от спалнята на правителствената вила "Секвоя", на които се вижда чекмедже, пълно с пачки евро и злато, съобщиха от прокуратурата.

Според Иванов корупцията започва с промяната в закона, минава през Министерството на финансите и ДКХ, а от схемата е получавана "корупционна рента". Той припомни, че схемата не се разследва, а случаят е проспан от финансовото разузнаване. "Гешев си затваря очите и си пипа ушите. Не може да се търпи това нещо повече", обяви Иванов. И допълни, че "Демократична България" няма да клекне на Борисов, няма да клекне и на ДПС. "С нашите гласове няма да има управление под каквато и да било форма с ДПС и Борисов. Тези хора трябва да бъдат откъснати от властта", заключи Иванов.

Още по темата