Медия без
политическа реклама

Държавата не може да си върне разходите по кораба Vera Su

Надделя идеята плавателният съд да бъде продаден вместо нарязан, но засега няма купувач

29 Септ. 2022
В момента корабът е край Варна в очакване на купувачи.
Булфото
В момента корабът е край Варна в очакване на купувачи.

Година след тежката сага с кораба Vera Su надеждата България да възстанови разходите си по спасителната операция изглежда илюзорна. За изваждането на турския плавателен съд от скалите край Камен бряг страната похарчи около 2.9 млн. лв., като една част от тях трябваше да бъдат компенсирани с продажбата му. На насрочения вчера търг в "Морска администрация" обаче не се яви никой. Цената бе 460 000 долара без ДДС, а наддаването трябваше да бъде явно. Сега предстои втори търг, на който продажната стойност ще бъде до 20% по-ниска.

Към момента няма информация как протича опитът на България да се добере до застрахователно обезщетение. Малко след изтеглянето на кораба във Варна тогавашният и сегашен служебен министър на транспорта Христо Алексиев съобщи, че страната ще търси около 2 млн. лв. Два месеца по-късно (януари 2022 г.) приемникът му Николай Събев заяви, че все още не е установен контакт със застрахователя. България го издирвала, наета била кантора да движи нещата. Тези казуси по принцип протичат много трудно за ищеца.

Всъщност, от публичните изявления на Алексиев и Събев бе станало ясно, че има разминаване какво да се прави с плавателния съд. "Продажбата на кораба е допълнителна гаранция, че всички разходи на държавата ще бъдат покрити", бе казал Алексиев. Събев пък смяташе, че състоянието на съда е доста лошо, затова е по-добре да бъде нарязан. За да се стигне до опит за продажба, очевидно е повлияло връщането на Алексиев.

Според специалисти исканата от България сума е висока и е по-вероятно в крайна сметка Vera Su наистина да отиде за скрап. В момента корабът се намира в базата на ТЕРЕМ - "Флотски арсенал".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата