Медия без
политическа реклама

Цената на природния газ може да падне с още 8% от 1 юли

Намалението е възможно благодарение на дългосрочния договор за доставка на азерски газ

28 Юни 2023
Председателят на КЕВР Иван Иванов за пореден път изтъкна колко благоприятен за българските потребители е дългосрочният договор за азерски газ.
БГНЕС
Председателят на КЕВР Иван Иванов за пореден път изтъкна колко благоприятен за българските потребители е дългосрочният договор за азерски газ.

Цената на природния газ от 1 юли вероятно ще падне с около 8% спрямо юни. Това стана ясно на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Според изчисленията на КЕВР идния месец "Булгаргаз" трябва да снабдява своите клиенти по 58,01 лв./MWh (при утвърдена цена за юни от 65,82 лв/MWh).

Предложената от регулатора стойност включва три компонента - „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, „обществена доставка“ и разходите на "Булгаргаз" за  съхранение на резерви в газохранилището „Чирен“.

В ценовия микс за  юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB) съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 72,2 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, подчертават от КЕВР.

Допълващите количества за юли - втечнен пррироден газ,  ще бъдат осигурени по договор на „Булгаргаз“ с търговец от региона, сключен след тръжна процедура.

 

Пояснения

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева обясни, че в последните седмици на борсата има покачване на цените на сегмента "месец напред", като от 12 юни насам има над 12% ръст.

Благодарение на азерския газ обаче това покачване слабо влияе на цените у нас.  „Промяната в заявената прогнозна цена на природния газ е значително по-ниска от промяната на газовите борси през последните 20 дни. Това отново показва ползата от договора с азербайджанския газов доставчик, който не е обвързан с борсовия индекс TTF. Благодарение на това се редуцира влиянието на резки отклонения на газовите борси и се осигуряват благоприятни цени за българските потребители“, коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Окончателното решение за цената през юли ще бъде взето на заседанието на регулатора на 30 юни, като се вземат предвид най-новите данни на международните газови пазари и валутният курс.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

"Булгаргаз", цена за юли

Още по темата