Медия без
политическа реклама

Българите ударно инвестират в криптовалути

18% от населението има сметки във виртуални пари, твърди президентът на френската "Бинанс" Давид Пренсе

Притежателите на криптовалути следят постоянно всяка своя операция и колебанията на виртуалния финансов пазар.
https://tradingapps.org/
Притежателите на криптовалути следят постоянно всяка своя операция и колебанията на виртуалния финансов пазар.

България  е от държавите в Европа, където степента на възприемане на криптовалути е най-голяма, заяви пред "Сега" президентът на френската компания за операции с криптовалути "Бинанс" Давид Пренсе. По думите му 18% от населението разполага със спестявания в някоя или в няколко от 150-те криптовалути в света. За сравнение в Европа средно между 8-12% от населението се интересува от криптовалути. "Може да се каже, че България е лидер", каза Давид Пренсе.

Обяснението на френския финансист е, че българите нямат голямо доверие в банките. "Подобно е положението в Гърция", каза той. В държавите, където има по-развита икономика и банките са вкоренени по-солидно, интересът към криптовалути е по-слаб. Там населението продължава да приема с доверие гаранциите на банките за своите спестявания и финансови операции.

Изненадан от българския феномен, Давид Пренсе бе на посещение миналата седмица у нас, за да се запознае с възможностите за развитие на такива финансови операции в Източна Европа, и по-специално за създаването на Балкански център за криптотрансфери. Той вече има малък местен екип, който функционира от година и половина. Неговата компания желае да подготви условията за въвеждане на европейско законодателство в тази сфера, което  се дискутира в Брюксел и между националните регулаторни органи в сферата на финансите. Това означава, че предстои регистриране на участниците в криптотърговията и виртуалните разплащания. Анонимността на техните транзакции ще се запази, но те самите ще трябва да излязат на светло, за да се предотвратят измами, пране на пари и други финансови престъпления, които досега не са подлежали на контрол.

Възможно е с тези функции да бъде натоварен Европейският орган за ценни книжа и пазари (European Securities and Markets Authority - ESMA). Той е независим орган на Европейския съюз със седалище в Париж. На 1 януари 2011 г. ESMA замени Комитета на европейските регулатори на ценни книжа. Той е един от трите нови европейски надзорни органа, създадени в рамките на Европейската система за финансов надзор.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

криптовалута, Бинанс

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?