Медия без
политическа реклама

Борисов, Иванов и Петков пренаписаха бюджета

Ако не се приемат предложенията на Асен Василев, то просто правителството пада, констатира водачът на ГЕРБ

26 Юли 2023Обновена
БГНЕС

Усещането за голяма криза в управляващото мнозинство заради скандала около държавния бюджет, приет снощи в парламентарната бюджетна комисия, се разсея тази сутрин.

Вчера се стигна до абсурдната ситуация финансовият министър Асен Василев да оттегли подкрепата си за проектобюджета, който той самият внесе в парламента. Поводът му даде това, че депутатите рязко увеличиха разходите за заплати и всевъзможни други плащания, а в същото време драстично орязаха мерките за увеличаване на приходите, предложени от ведомството на Василев.

Водачите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков се събраха на лидерска среща, след която направиха общо изявление пред медиите, в което обявиха, че са постигнали компромис и бюджет ще има. От думите на Борисов се разбра, че приемането на бюджета е било обвързано с опазването на коалиционния кабинет "Денков-Габриел".

Иванов посочи, че управляващото мнозинство се е консолидирало около решения за приходните мерки в бюджета, които вчера бяха поставени под съмнение в бюджетната комисия. Той открои промяната, свързана с размера на фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане - досега идеята е била това да се отнася за фирмите с над 50 души персонал, но на лидерската среща е постигнат компромис да бъдат за над 100 души.

Борисов подчерта колко сериозна е била ситуацията за опазването на общото управление. "Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ние в предизборната кампания сме обещавали, колегите също. Но ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Василев, то просто правителството пада", изтъкна герберският лидер. Това е било основанието да се постигне компромис на днешната среща.

"Отстъпих от доста неща. Колегите се съгласиха с някои – за касовите бележки на ресторантите, електронното плащане да бъде за фирми над 100 човека. В същото време, ние приехме за касовите наличности, плащането на фишовете по електронен път", описа Борисов другите компромиси. Той съобщи, че управляващите са се разбрали също днес да бъдат избрани договорените подуправители на БНБ, а в петък - новите ръководители на НЗОК и Сметната палата. Той отказа да коментира твърденията на бившия председател на одитната институция Цветан Цветков, че една от причините да бъде отстранен от поста му е одит на активите на фалиралата КТБ.

Петков добави, че заради голямата обща цел - влизането в еврозоната и в Шенген, е постигнато разбирателство, че таванът на цените на тока за бизнеса ще остане 200 лв. По думите му, това е мярка срещу инфлацията, необходима, за да бъдем сигурни, че страната се вмества в изискванията на механизмите за оценка за еврозоната.

Компромисите са били съгласувани директно с Асен Василев - както Борисов приповдигнато обясни, направена е интерконферентна връзка с финансовия министър по време на лидерската среща.

Ключови думи:

държавен бюджет

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?