Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнесът гневен: “Булгаргаз” прибира незаслужени 10% надценка

Цените на държавния доставчик са с 1/3 по-високи от котировките на европейските борси

Ценовата "политика" на държавата от началото на годината предизвика гневна реакция на българския бизнес. 

Фирмите у нас плащат на "Булгаргаз" необяснимо високи цени, надхвърлящи с 30% котировките на европейските борси, се посочва в остро послание до правителството и КЕВР. Писмото е подготвено от Българската търговско-промишлена палата по поръчение на Асоциацията на работодателските организации. 

За март цената за промишлеността у нас е 118,38 лв./MWh, което прави 60.53 евро. А средната цена на нидерландската борса ТТF в периода 1-21 март е 45,31 евро, тоест с 33,6% по-ниска, се казва в писмото. 

За април се очертава още по-голяма разлика. Фючърсните котировки на газовия хъб TTF са около 82-83 лева, а поисканата от "Булгаргаз" цена за идния месец е 103,08 лв./MWh. Ако към нея се добави и "комисионата" на "държавния монополист, цената за бизнеса хвръква на е 114,72 лв./MWh.

Съгласно договора за доставка на природен газ за 2023 г между „Булгаргаз“ и клиенти, присъединени към газопреносната система, цената се формира като сума от предложената от обществения доставчик за утвърждаване от КЕВР цена и премия, възлизаща на 11,64 лв./MWh, обясняват представителите на бизнеса.  

И недоумяват защо "Булгаргаз" си начислява "комисиони", след като не може да доставя на българската индустрия газ на нормални цени.  

"Отчитайки дългосрочния договор за 1 млрд. куб. метра природен газ от „Азербайджан Газ Съплай Къмпани“, обвързан 100 % с петролна компонента и ниските котировки на петролните деривати, няма обяснение защо „Булгаргаз“ иска, а КЕВР одобрява такива високи цени от началото на годината. Това оскъпяване спрямо международните борси ще доведе до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно, или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари- април! Освен че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец!", възмущават се работодателите. Те подчертават, че няма обосновка за размера на премията, начислявана от „Булгаргаз" (почти 12 лева на Мвтч, което е около 10% при сегашните цени), която също допринася за оскъпяването. 

"Няма яснота и какво се прави за смекчаване на ефекта от скъпите количества газ, нагнетени в „Чирен“, които се сочат като основен генератор на високите цени. Нарастващите разлики в цените на природния газ в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия и забавят икономическия растеж", предупреждават от бизнеса.

"Настояваме за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между спотовата цена и цената за българските стопански потребители", завършва писмото.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?