Медия без
политическа реклама

Банките затягат условията за отпускане на ипотеки

Брокерите очакват това да укроти ръста на цените

08 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Лихвите по ипотеките никога не са били по-ниски и средно вече падат под 3%. Все повече банки обаче затягат условията за отпускане на заеми за покупка на жилище, предупреждават от агенциите за недвидижими имоти.

Още от преди година трезорите започнаха масово да отказват 100%-ово кредитиране на покупката на жилище и сега в най-добрия случай се съгласяват да покрият 80% от стойността на имота.
Наред с това расте броят на банките, които отказват да дават на едно и също лице едновременно ипотечен и потребителиски кредит, заяви Гергана Тенекеджиева, изп. директор на "Адрес". Именно тази схема е най-често използвана до момента, за да може новите собственици да осигурят самоучастие при покупка на жилище с ипотека или да осигурят парите за довършителните работи по новото строителство.
Вероятно банките започват да стават по-внимателни, за което ги призовава отдавна БНБ, тъй като прекалено ниските лихви изкушават гражданите да правят необмислени покупки.

Все пак брокерите не очакват по-рестриктивните мерки за кредитиране да свият пазара на недвижими имоти през тази година. Дори прогнозите им са за увеличаване на делът на покупките със заем, който за 2019 г. е бил около 55% от всички сделки.

"Със сигурност обаче по-консервативното кредитиране ще бъда още един фактор за задържане на цените на жилищата през тази и следващите години", коментира Тенекеджиева. Ръстът на средните цен на имоти в София през миналата година е 7.13 %. Покачването обаче се дължи не на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиленото търсене на обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи имоти, казват брокери.

"Ниските лихви по ипотечните кредити са катализатор най-вече за хората, които искат да придобият имот за собствени нужди, а не толкова с цел инвестиция", смята Добромир Ганев, председател на сдружението "Недвижими имоти". Той предупреждава, че доходността от покупката на имот, който може да бъде отдаван под наем, намалява. "Цените скочиха, докато ръстът при наемите не беше толкова голям и това намалява привлекателността на имотите, остава единствено интересът към малките жилища“, допълва Ганев. 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

имоти, ипотеки

Още по темата