Медия без
политическа реклама

4000 проверки на ДКХ и НАП не открили липсващите хазартни такси

Защо шефът на данъчната дирекция "Контрол" още не е уволнен, пита депутатът от БСП Румен Гечев

29 Май 2020
Илияна Кирилова

Огромна контролна дейност са извършили Държавната комисия по хазарта и НАП в периода от 2015 г. до 2019 г., но това не е довело до разкриване на скандално занижените такси, които са плащали фирмите на Васил Божков.

Това стана ясно от отговора на финансовия министър Владислав Горанов в парламента на питане на депутата от БСП Румен Гечев. Червеният депутат поиска отчет за контролната дейност на Комисията по хазарта от 2015 г. насам, колко държавни такси от фирмите в сектора е събрала и как лично финансовият министър е контролирал комисията. 2015-та е годината, в която започва дейност хазартните фирми на Васил Божков, свързани с организиране на лотарията с търкане на талончета.

За периода 2015-2019 г. Комисията по хазарта е направила близо 3137 планови проверки на обекти за хазартна дейност и още 381 по сигнали и жалби за провеждане на хазартни игри без лиценз. В резултат на тях са съставени 378 акта за нарушения и са наложени санкции за 1.4 млн. лв.

В този период Националната агенция по приходите също е направила огромен брой проверки на фирмите в сектора - 812, като 210 са свързани с прихващания на вземания. Извършени са и 31 ревизии на организатори на хазартни игри, при което допълнително са установени задължения за 1.251 млн. лв.

Финансовият министър обясни още, че в периода от 2015 г. до 2019 г. ДКХ в поредица свои решения е утвърдила противоречащи на закона правила на организаторите на хазартни игри, в които те са се определили като концесионери. "Тези правила трябва да са в съответствие на закона и само да конкретизират прилагането му, но не и да противоречат на неговите разпоредби. Не може в тези правила да се уреждат по-ниски такси от определените в закона. Те са нищожни и не пораждат правни последици", заяви Горанов.

Финансовият министър посочи известната вече сума от 697.199 млн. лв., която не е влязла в бюджета заради намалените такси на фирмите, свързани с Божков. Те бяха установени при назначената в края на миналата година проверка, след като избухна скандалът между хазартния бос и бившите му съдружници - фамилията Найденови. Съставени са 8 акта на четирите фирми - Евробет, Еврофутбол, Ню Геймс и Национална лотария.

"Действително е допуснато съществено нарушение от страна на ДКХ, което се обследва от правоохранителните органи", обобщи Горанов. Той не отговори на въпрос как лично е контролирал комисията, от която се очаква да осигури стотици милиони левове за държавната хазна.

"Какъв е смисълът от тези близо 4000 проверки? В комисията не може да си съберат заплатите само!", възкликна депутатът от БСП Румен Гечев. И обвини финансовия министър, че лично е отговорен за проспаните занижени такси, защото лично назначава председателя на комисията, както и представителя на НАП в ръководството й. "Тези хора некадърни ли са или крадат заедно с крадците?", попита Гечев. И посочи, че от 11 години в комисията е Васил Панов - шефът на дирекция "Контрол" в НАП. "Как той не е видял, че 700 млн. лв. ги няма? Какво прави още Панов в НАП? Защо не го уволните? попита Гечев. Горанов не пожела да отговори на този въпрос.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата