Медия без
политическа реклама

10 месеца след аварията положението с ПАВЕЦ "Чаира" е трагично

Министърът на енергетиката обяви, че връщането на централата в строя ще отнеме "много време" и ще струва 2 млрд. лв.

НЕК

Един от най-важните обекти в българската енергетика - ПАВЕЦ "Чаира", още дълго ще остане извън строя. Това призна служебният ресорен министър Росен Христов в парламента. В края на март 2022 г. при пуск след ремонт в една от турбините стана тежка авария, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулаторната ВЕЦ спряха. 10 месеца по-късно държавата още се занимава с анализи и не е наясно кога и как ПАВЕЦ "Чаира" ще заработи отново.

Министър Христов обясни на депутатите, че след аварията проучванията показали умора на метала - не само в повредената турбина, но и в другите три. На този етап не е ясно дали съоръженията изобщо имат някакъв остатъчен живот.  Анализите по въпроса, по които работят български и чужди експерти, щели да бъдат готови в края на годината, каза временният министър. И посочи, че по груби оценки реконструкцията на централата ще струва 2 млрд. лева и със сигурност ще отнеме години.

По време на тестване на мощности на ПАВЕЦ "Чаира" е станала авария. Аварирал е при тестове един от агрегатите с мощност 210 МВ, като при усилването в диапазона от 130 до 170 МВ се е чул тежък тътен.

И кабинетът на Кирил Петков, и сегашното служебно правителство твърдят, че такава авария не се е случвала никъде по света и това прави отстраняването на пораженията още по-трудно. 

Помните ли, че на 23 март стана тежка авария, заради която премиерът Кирил Петков свика извънредна пресконференция? Заедно с енергийния си министър Александър Николов той обяви драматично, че при тест след ремонт в ПАВЕЦ "Чаира" е станала голяма беля.

В момента се водят няколко разследвания на тежкия инцидент в "Чаира", включително от Европейската прокуратура и Главна дирекция "Национална полиция", като се наети вещи лица от Техническия университет в София. Друго разследване се води от самия изпълнител, отделно и НЕК проверява обстоятелствата и причините за аварията. За анализите е наета международно призната организация - AFRY Switzerland.

 

Защо централата е толкова важна

Помпено-акумулаторната ВЕЦ „Чаира“ има 4 хидроагрегата "Тошиба"  -  всеки с мощност 210 мегавата в турбинен режим и 186,2 мВт в помпен режим. Това я прави най-голямата от този вид в цяла Югоизточна Европа. 

Но "Чаира" е много повече от голям производител на електроенергия. Токът от нея е евтин и безценен при "ценови циклони". Освен това е без конкуренция в ролята на балансьор -  когато има излишъци на ток, тя работи на помпен режим и акумулира допълнителни количества вода, а при недостиг започва да изпуска водата и да произвежда хидроелектроенергия (между язовирите "Белмекен" и "Чаира" водата се спуска по огромни тръби от височина 700 м). 

Замисълът на тази голяма ПАВЕЦ е да осигури гъвкавост на енергийната система на денонощна база и да замества при аварии големи мощности като ТЕЦ и АЕЦ. Голямото й предимство е нейната изключителна оперативност - може да се пуска и спира много бързо.

При такъв много голям, много пъргав, евтин и екологичен балансьор други играчи стават ненужни - като ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и централи, свързвани с Христо Ковачки, получавали от държавата многоцифрени суми за т.нар. "студен резерв" - да поддържат блокове в готовност евентуално да започнат да се включат и да подават ток в пикови моменти с голям недостиг. 

Впрочем работеща на пълна мощност ПАВЕЦ "Чаира" би поставила под въпрос и нуждата за влагане на 1.5 млрд. лева в батерии за съхранение на електроенергия - една от мегаломанските идеи, която бе вкарана от кабинета "Петков" в Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Още по темата