Медия без
политическа реклама

Тейлър Суифт изпревари Путин и Си

За пръв път звезда от шоубизнеса е Личност на годината на TIME

06 Дек. 2023

Певицата Тейлър Суифт стана "Личност на годината" на списание "Тайм". На финала тя изпревари руския президент Путин, китайския президент Си Дзинпин, Барби, създателя на ChatGPT Сам Олтман, крал Чарлз III и протестиращите американски сценаристи и актьори.

Така за първи път в историята човек от развлекателната индустрия оглавява класацията. За почти сто години нито веднъж писател, артист, певец или група не са били "Личност на годината" на "Тайм". През 2005 г. Боно от U2 получава наградата, но като част от по-голяма група дарители и граждански активисти, наречени "Добрите самаряни".

"Голяма част от това, което Тейлър Суифт е постигнала през 2023 г., е неизмеримо. Тя се ангажира да придаде стойност на мечтите, чувствата и преживяванията на хората, особено на жените, които се чувстваха пренебрегнати и рутинно подценявани", заяви главният редактор на списанието Сам Джейкъбс.

33-годишната певица бе на корицата на броя с Person of the Year и през 2017 г. заедно с други "Нарушители на тишината“, които се обявиха против неправомерното сексуално поведение. Сега обаче е там соло благодарение на феноменалния успех на своето световно турне Eras Tour, рекордните си успехи в музикалните класации и цялостното си влияние върху аудиторията.

Номинациите за престижното отличие отразяват мнението на редакторите за това коя личност, група или концепция е оказала най-голямо внимание върху света през изминалите 12 месеца - "за добро или лошо". Очевидно по втория параграф в тазгодишния списък попадна и държавният глава на Руската федерация – Владимир Путин. Той е бил "Личност на годината“ на TIME за 2007 г. и многократно попада в списъка TIME100, който сумира 100-те най-влиятелни световни лидери.

Сред деветимата претенденти бяха още холивудските сценаристи и актьори, които стачкуваха месеци наред, слагайки пауза в създаването и заснемането на нови и актуални предавания и филми - рядко проява на силата както на труда, така и на развлекателната индустрия. Китайският президент Си Дзинпин, който е бил в TIME100 повече от десет пъти, навлезе в 2023 г. няколко месеца след победата за безпрецедентния си трети мандат, затвърждавайки ролята си на един от най-мощните съвременни лидери. Си вече е бил в списъка на TIME100, който отличава 100-те най-влиятелни световни фигури, повече от 10 пъти. Той бе и подгласник на TIME за "Личност на годината“ за 2017 г.

Сред личностите на 2023 г. е и Сам Олтман, създателят на ChatGPT и главен изпълнителен директор на компанията OpenAI; както и крал Чарлз III, възкачил се на трона на Обединеното кралство след десетилетия чакане. Прокурори от Флорида, Джорджия, Ню Йорк и Вашингтон също бяха колективно отличени заради над 90-те повдигнати обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп: за намеса в избори, незаконно притежание на класифицирани документи и фалшифициране на бизнес записи.

Сред номинираните за Личност на годината попадна и една фиктивна такава - Барби: благодарение на филма на Грета Гъруиг с Марго Роби, който с над 1.4 милиарда долара приходи е най-гледаният за годината. 

През 2022 г. "Личност на годината" на TIME стана украинският президент Володимир Зеленски и "духът на Украйна". 

Последвайте ни и в google news бутон