Медия без
политическа реклама

Музикалната индустрия заглушава ТикТок

Компанията Universal настоява за по-високо заплатени авторски права и за защита от изкуствения интелект

02 Февр. 2024
"Шампионката" на годината в шоубизнеса Тейлър Суифт е сред изпълнителите, чиито песни са изтеглени от ТикТок.
ЕРА/БГНЕС
"Шампионката" на годината в шоубизнеса Тейлър Суифт е сред изпълнителите, чиито песни са изтеглени от ТикТок.

Песните на Тейлър Суифт, Дрейк, Ариана Гранде и други звезди изчезнаха от младежката социална мрежа ТикТок, след като Universal Music Group започна изтеглянето на музиката си от платформата. Още в началото на седмицата от компанията обявиха, че след изтичането на лицензионното им споразумение на 31 януари вече няма да разрешават тяхна музика да звучи в приложението. 

В открито писмо отпреди два дни UMG обвини ТикТок, че "се опитва да изгради бизнес, основан на музиката, без да плаща справедлива цена за музиката", че "тормози" компанията да приеме сделка "на много по-ниска от справедливата пазарна цена, която не е съобразена с нейния експоненциален растеж". От музикалната компания казаха, че платформата предлага на изпълнителите и авторите на песни сума, която е "само част от ставката", която други големи социални платформи им плащат. Те обявиха също, че ТикТок допуска на платформата музика, създадена от изкуствен интелект, и настоява това да бъде изрично регламентирано в договор. От социалната медия отхвърлиха обвиненията и заявиха, че действията на UMG вредят на музикантите и певците.

Това не попречи на най-голямата компания в музикалната индустрия да спре достъпа до продукцията си до социалната платформа. Макар и сложно за изпълнение, това е възможно и не е прецедент. "Ню Йорк таймс" припомни как Universal спря достъпа до продукцията си в YouTube за цели девет месеца през 2008 г. и 2009 г. по подобни причини. 

С ТикТок ситуацията е малко по-различна. В приложението потребители публикуват свои видеоклипове и ги озвучават с парчета от аудиобиблиотека. За да изпълни искането на UMG, ТикТок заличи песните на компанията от музикалната си библиотека и парчетата на изпълнителите вече не могат да се ползват за създаване на нови видеоклипове от потребителите. За вече съществуващите клипове, озвучени с продукция на UMG, ТикТок спира звука изцяло. Върху тях се появява обяснителен надпис "This sound isn’t available".

На официалните профилни страници на артисти като Тейлър Суифт секциите, в които за потребители бяха достъпни десетки песни, вече са празни. Целият процес на заличаване на продукцията на UMG се очаква да продължи няколко дни. В четвъртък представител на ТикТок обясни, че не знае колко видеоклипове ще бъдат засегнати, но вероятно става дума за милиони.

През последните десетилетия подобни ситуации в резултат на конфликти между компании са обичайни за бизнеса, в който технологичните иновации предизвикват музикалната индустрия да търси справедлива компенсация. Това напрежение е движеща сила в музикалния бизнес от Napster и YouTube до Pandora и сега TikTok, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Рано е да се прогнозира какъв ще е цялостния ефект от изтеглянето на музиката на UMG от платформата, в която общуват милиони тийнейджъри по света.

През февруари миналата година в Австралия платформата си направи експеримент, като ограничи достъпа до известно количество от лицензираната музика, която предлага, припомня "Билборд". Идеята на теста бе да се определи профилът на аудиторията и потребителите на приложението и въздействието на музиката върху начините на използване на приложението.

Реакциите не закъсняха. Някои от тях мигновено се оплакаха в "X" (известна преди като Туитър). "ТикТок наистина съсипва собственото си приложение с този боклук: "звукът е премахнат", написа един от потребителите в Австралия."„Какво, по дяволите, им става на тези от ТикТок, че махат половината от музиката?" , възмути се друг.

Представител на голяма музикална компания от САЩ сравни действията на UMG с тези на гилдиите на актьорите и на сценаристите в Холивуд от миналата година, пише още "Билборд". Стачките за по-високо заплащане и защита от настъплението на изкуствения интелект блокираха филмовата индустрия за месеци. Според него има надежда позицията на UMG да доведе до значителни промени и дългосрочни ползи за музикалната индустрия. Има вероятност натискът да се увеличи, ако другите големи музикални компании като Sony Music Entertainment и Warner Music Group решат да оттеглят каталозите си, когато настъпи момента да подновят лицензионните си споразумения.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

TikTok, Universal, Тейлър Суифт

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?